Članak

Mandić: Šta će biti s Koševom, FK Sarajevo odustaje od ugovora

Mandić je u gostovanju na TVSA govorio o odnosu Općine Centar i Fudbalskog kluba Sarajevo.

(Patria) - Nakon što je jučer direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Ajla Alimanović na 24. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar obratila vijećnicima i istakla kako u 2023. ova općina nije u budžetu planirala klub kojim ona rukovodi, oglasio se i načelnik Srđan Mandić.

Mandić je u gostovanju na TVSA govorio o odnosu Općine Centar i Fudbalskog kluba Sarajevo.

"Na Facebook stranici FK Sarajevo smo vidjeli da su oni odustali od ugovora koji je bio na snazi, a koji je potpisan na zahtjevima FK Sarajevo", naveo je Mandić.

Radi se o ugovoru kojeg su FK Sarajevo i Općina Centar potpisali o ustupanju stadiona "Asim Ferhatović Hase" na upravljanje Bordo timu u narednih 30 godina uz mogućnost produženja na još 15 godina.

Obaveza FK Sarajevo je bila da u periodu od 10 godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za kategoriju 4 u skladu s UEFA-inim pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona.

"Sarajevo je trebalo investirati u stadion. Obaveza naše općine je da isprazni poslovne prostore. Mi još uvijek nismo dobili zvanično obavještenje, ali nisam sretan što se odustaje od toga. Postavlja se pitanje šta će dalje biti sa stadionom. Koševo će uvijek biti stadion FK Sarajevo i igrat će na njemu dokle god bude želio i navijači se ne trebaju brinuti. Ipak, treba nam čvrst stav, a ne da se situacija mijenja iz godine u godinu", rekao je Mandić.

Na insistiranje FK Sarajevo prihvatili smo aranžman sa FSBiH i krenuli sa rekonstrukcijom travnjaka na Koševu za koju će biti izdvojeno ugovorenih 550.000 KM uz značajne dodatne prateće troškove. Nije korektno reći da to nije pomoć klubu jer će, zahvaljujući ovoj investiciji, FK Sarajevo imati optimalne uslove za igru i organizaciju evropskih utakmica.

Ugovor o dugoročnom najmu stadiona koji smo potpisali u aprilu prošle godine rađen je u skladu sa zahtjevima FK Sarajevo, nakon višemjesečnih pregovora, i nije korektno sada ga nazivati štetnim po klub. Očekujemo zvanično, pismeno izjašnjenje o daljoj sudbini tog ugovora - poručio je Mandić, pa dodao:

Podsjetimo, Alimanović je jučer na sjednici Općinskog vijeća Centar poručila i kako je razočarana jer je Općina Centar uskratila pomoć.

- Mi smo bili negativno iznenađeni i razočarani kada smo to vidjeli. Naš klub je i dalje Udruženje građana, a ne privatni klub, kako to mnogi misle. Imamo privatne investitore koji pomažu budući rad kluba, ali sve buduće projekte i razvoj omladinskog pogona nećemo moći uraditi bez podrške lokalne zajednice - rekla je Alimanović, a potom navela ono što joj najviše smeta.

- U isto vrijeme Općina Novo Sarajevo svom matičnom klubu Željezničaru obezbjeđuje skoro milion KM za 2023. godinu, a kao što znamo ta općina ima mnogo manji budžet nego naša općina. Molim vijećnike da razmotre Nacrt budžeta, te da se nađe način da se ostvari zajednički interes između Općine i FK Sarajevo. Nama donacija ne treba na sreću, nama treba lokalni partner i podrška za zajedničke projekte - rekla je direktorica FK Sarajevo.

#BiH