Članak

SDP BiH na raskrsnici: Kako dalje, u osmorci ili bez nje?

Mijatović se oglasio ponovo u nedjelju te poručio da nema raskola unutar SDP-a.

(Patria) - Predsjedništvo SDP-a danas će održati sastanak nakon što SDP nije dobio nijednog delegata u Domu naroda PS BiH, a jesu Narod i pravda, Za nove generacije i Stranka za BiH. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bio je ljut, te je najavio da će neke odluke biti donesene. Za utorak je pozvao lidere osmorke na sastanak, ali uz opasku da do sastanka SDP zamrzava svoje dalje učešće u osmorci. 

Izvjesni preobrat najavio je i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović tokom gostovanja na Face TV u petak navečer. On je tada poručio da će SDP "staviti partnere na mjesto koje im pripada" te da su ih izdali NES, ZNG i Stranka za BiH. 

Mijatović se oglasio ponovo u nedjelju te poručio da nema raskola unutar SDP-a.

"I odmah da raščistimo nema nikakvog raskola u SDP-u što bi mnogi volleli, ovo sve pišem jer imamo ogromnu priliku da se vratimo na fabričke postavke. Ukoliko to uradimo, a uvjeren sam da hoćemo završićemo i proces formiranja vlasti i početi neophodne reforme u našoj zemlji. Sutra (ponedjeljak op.a.) očekujem da predsjednik Nikšić kao selektor predloži najbolju taktiku, podijeli zadatke i da odigramo utakmicu života i za SDP BiH i za našu domovinu, uvjeren sam da možemo", naveo je između ostalog Mijatović. 

Osim debakla u petak koji je najavljivan i bio poznat svima osim SDP-u, dodatne probleme izazvala je lista predloženih ambasadora koju je uputio Denis Bećirović. Predsjednik Nikšić kazao je da se nije sa Bećirovićem konsultovao, ali ostao je gorak okus zašto je Zlatko Lagumdžija predložen za ambasadora UN-a. 

No, nije samo njegovo ime sporno, već i neka druga. Bećirović je svojoj stranci poručio da će se baviti državnim interesima, a ne bilo koje partije. 

#BiH