Članak

Mijatović: Sada smo sedmorka, ZNG više ne postoji, pregovori sa svim strankama o kantonalnim vladama

Prioritet SDP-a ostaje formiranje Federalne vlade, a potpredsjednik te stranke tvrdi da ona nikada nije bila stabilnija te da svi mogu biti sigurni kako će oni dobiti Vladu FBiH.

(Patria) - Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović nakon današnjeg sastanka kolegija predsjedništva te stranke komentirao je zaključke do kojih je ta stranka došla u vezi projekta Osmorke.

Najavio je Mijatović da će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sutra dati izjavu nakon sastanka sa strankama Osmorke, a da su danas usvojili dva važna zaključka kolegija predsjedništva SDP-a, a koja se tiču daljeg funkcioniranja unutar koalicije.

"Prvi zaključak je da smo od sutra ujutro dali nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, u svim kantonima posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu", najavio je Mijatović dodavši da se to odnosi i na SDA.

Drugi zaključak SDP od sutra kreće u hitno formiranje Vlade Federacije BiH te da će značajno usporiti sve procese imenovanja na državnom nivou.

"Kadrovi SDP-a će u Vijeću ministara BiH omogućiti imenovanje samo onih neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH. Što se nas tiče od danas Osmorka je Sedmorka, za SDP Za nove generacije više ne postoji u ovim pregovorima", oštro je poručio Mijatović.

Prioritet SDP-a ostaje formiranje Federalne vlade, a potpredsjednik te stranke tvrdi da ona nikada nije bila stabilnija te da svi mogu biti sigurni kako će oni dobiti Vladu FBiH.

O najavljenom sastanku sa partnerima sada već Sedmorke, rekao je:

"Mi sa SBiH i NES-om nismo u braku, ovo je razgovor političkih partnera koji može biti u prvom ili krivom smjeru. Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj. ZNG za SDP više ne postoji".

#BiH