Članak

Blinken apelovao na Izrael i Palestinu da ne rasplamsavaju tenzije

„Odgovornost je svakoga da preduzme korake za smirivanje tenzija, a ne da ih rasplamsava“, rekao je visoki američki diplomata.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Tel Aviv na razgovore s izraelskim i palestinskim zvaničnicima, u sklopu svoje trodnevne posjete Bliskom istoku, javio je Reuters.

Blinken je ranije bio u glavnom gradu Egipta Kairu gdje se sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem. Zvaničnici su razgovarali o različitim pitanjima, uključujući napore za deeskalaciju tenzija između Izraela i Palestinaca. Nakon što je sletio u Tel Aviv, Blinken je pozvao Izraelce i Palestince da ne raspiruju tenzije usred jednog od najsmrtonosnijih nedavnih talasa nasilja u višedecenijskom sukobu.

„Odgovornost je svakoga da preduzme korake za smirivanje tenzija, a ne da ih rasplamsava“, rekao je visoki američki diplomata.

Nakon što je u nedjelju stigao u Egipat, Blinken je rekao da želi ojačati „strateško partnerstvo“ Washingtona s Egiptom, glavnim primaocem američke vojne pomoći koji je pomogao u posredovanju u izraelsko-palestinskom sukobu.

Blinkenov sastanak sa Sisijem također se bavio regionalnim pitanjima, uključujući pokušaje ponovnog pokretanja političke tranzicije u Sudanu i prekidanja ćorsokaka između rivalskih frakcija u Libiji, navodi se u izjavi glasnogovornika američkog State Departmenta Neda Pricea.

Potom je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem, gdje je rekao da je rješenje o dvije države jedini put ka rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.
Blinken je također dodao da će ohrabriti stranke u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali da smire stvari i deeskaliraju tenzije.

#Svijet