Članak

Macron: Nije isključeno da ćemo Ukrajini poslati avione, ali uz određene uslove

Upitan na konferenciji za novinare u Hagu da li Francuska razmišlja o slanju ratnih aviona, Macron je rekao da „ništa nije isključeno“ sve dok su ispunjeni određeni uslovi.

(Patria) - Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je sinoć da Francuska ne isključuje slanje borbenih aviona u Ukrajinu, ali je iznio više uslova prije nego što bi se mogao poduzeti tako
značajan korak, javlja AP.

Francuska je Ukrajini poslala sisteme protivvazdušne odbrane, raketne bacače, topove i drugu vojnu opremu i obavezala se da će poslati oklopna izviđačka i borbena vozila, ali je prestala da šalje borbene tenkove ili teže naoružanje.

Upitan na konferenciji za novinare u Hagu da li Francuska razmišlja o slanju ratnih aviona, Macron je rekao da „ništa nije isključeno“ sve dok su ispunjeni određeni uslovi.

Među tim uslovima jeste da obezbjeđivanje takve opreme ne bi dovelo do eskalacije tenzija, niti bi se koristilo na ruskom tlu kao i da ne bi „oslabilo kapacitete francuske vojske“, rekao je
Macron.

Takođe je rekao da će Ukrajina morati zvanično da zatraži avione. Napomenuo je da će se u utorak u Parizu sastati sa ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovom. Macronov sagovornik, nizozemski premijer Mark Rutte, rekao je da Ukrajina do sada nije zvanično zatražila holandske borbene avione F16. On je zauzeo oprezan stav nakon što je nizozemski ministar vanjskih poslova rekao zastupnicima ranije ovog mjeseca da „ne postoje tabui“ o slanju ratnih aviona.

„Nema govora o isporuci F-16 u Ukrajinu. Nema zahtjeva“, rekao je Rutte. Nema „tabua, ali bi to bio veliki sljedeći korak“, dodao je.

„Veoma je važno da nastavimo podržavati Ukrajinu i da nam Ukrajina artikuliše ono što im treba”, rekao je Rutte.

Pozdravio je nedavne njemačke i američke najave o slanju tenkova u Ukrajinu.

„Kao Nizozemska, nastavićemo da gledamo šta možemo da uradimo“, rekao je Rutte na press konferenciji.

„Nemamo tenkove Leopard 2, mi ih iznajmljujemo. Rekli smo da smo spremni da ih kupimo i proslijedimo ako to pomaže. Možda je bolje koristiti te iznajmljene Leopard 2 negdje drugdje“, dodao je.

#BiH