Članak

Dunović: Sigurnosna provjera za ministra sigurnosti za pristup tajnim podacima nije izvršena po zakonu

Dunović je izrazio nezadovoljstvo odgovorom ističući da nije odgovorila na postavljeno pitanje.

(Patria) - Zastupnik DF-a Milan Dunović na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH na današnjoj sjednici pitao je predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto (HDZ BiH) da li je prije imenovanja Vijeća ministara BiH od OSA-e tražena sigurnosna provjera za one kandidate koji po zakonu moraju prije stupanja na dužnosti dobiti sigurnosnu provjeru za pristup podacima tajno i vrlo tajno. On je kazao da se ovo odnosi na ministra sigurnosti Nenada Nešića i ministra odbrane Zukana Heleza.

On je kazao da upravo ministar sigurnosti potpisuje sigurnosne dozvole drugim osobama.

"Bilo bi neophodno da nam se takav podatak i zvanično predoči. Zašto to nije učinjeno, da li sigurnosne provjere nisu ni tražene, ili je bilo po modelu žuri nam se iako nije po zakonu", kazao je Dunović. 

Predsjedavajuća Borjana Krišto odgovorila je Dunoviću citiranjem odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka navodeći da su taksativno pobrojane osobe koje imaju pristup tajnim podacima bez provjere.

"Imaju pristup tajnim podacima interno i povjerljivo bez provjeravanja. Sve daljnje aktivnosti i eventualne provjere za sigurnosnim provjerama za stupanj tajno i vrlo tajno, obavljaju institucije u skladu sa pravilima za izdavanje dozvole tajnim podacima", kazala je Krišto. 

Dunović je izrazio nezadovoljstvo odgovorom ističući da nije odgovorila na postavljeno pitanje.

"Obaveza zakonska je da se ta provjera izvrši. Ja mogu zaključiti da ta provjera nije izvršena. Ovo pitanje ću dostaviti i Uredu visokog predstavnika da se i oni očituju", kazao je Dunović. 

#BiH