Članak

Nikšić: ZNG više nije partner trojke

“Sa nama ne mogu biti u kombinaciji u KS, u FBiH, na državnom nivou svakako nisu dio te priče”, dodao je Nikšić.

(Patria) - "Ono što smo danas usaglasili i što je nekakav konačan stav kada je u pitanju ZNG, Trojka je više ne smatra partnerom", kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon sastanka stranaka "Osmorke" u Sarajevu.

“Sa nama ne mogu biti u kombinaciji u KS, u FBiH, na državnom nivou svakako nisu dio te priče”, dodao je Nikšić.

“Oni imaju poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da u toj nekoj svojoj kvoti NES s njima sarađuje kao partnerima. Kada je u pitanju Trojka za nas više nisu partneri”, kazao je.

Inače, problem u koaliciji je nastao kada je Stranka za BiH i Pokret za nove generacije zahvaljujući glasovima SDA dobila delegate u Domu naroda BiH iz FBiH a SDP nije dobio niti jednog.

Uz Pokret Za nove generacije stala je Stranka za BiH i NES koje su podsjećamo napustile Osmorku na državnom nivou jer nisu htjele da koaliraju sa SNSD-om.

Nikšić je kazao da SDP nosi cijelu ovu priču i da nije riječ o pozicijama, već ne želi da se SDP ponižava. 

"Nikom ništa nije obećao, pa u tom smislu nije bilo prevare. Ali je bilo izbjegavanja razgovora. To je bilo naše očekivanje. Neka bude nedostatak komunikacije. Vrlo je jasno da je Damir Marjanović izabran glasovima trojke. Naša je greška što nismo potpisali. Ne mogu ja reći da je zaboravio kako je tamo došao jer nije bilo nikakvog partnera. Priča kako su to partneri koji nisu ništa tražili ne stoji, ali da sad ne pričamo. Blok NES-SBiH nastavlja saradnju na prikupljanu potpisa za Federalnu vladu", kazao je Nikšić. 

Nikšić je danas kazao da će na državnom nivou ići samo ona imenovanja koja se tiču spriječavanja blokade funkcionisanja institucija dok se ne riješi Vlada FBiH. 

Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a kazao je nakon današnjeg sastanka da NES ima svoje stavove o određenim procesima, ali da mora naglasiti da nije postojao dogovor o podršci SDP-u kada je riječ o izboru delegata. 

"Mislim da je dobro da je izabran Zlatko Miletić, bolje nego da HDZ ima četiri delegata. Mislim da možemo razmišljati na takav način. MI se nismo puno medijski oglašavali nakon petka, ne želimo uopšte da pričamo o pozicijama da zabavljamo javnost. Što se tiče NES-a možemo biti u opoziciji, imamo principe i politike za koje se borimo i mislim da ćemo mi u narednom periodu tako djelovati. ZNG jeste naš predizborni partner, mi se ne odričemo naših partnera. Problema ima očito, ima ih u državi, što ih ne bi bilo u ovako složenoj koaliciji. Ovo je samo jedan događaj koji je proizveo ovakvu reakciju. Bilo je tu još, neglasanje Ćudićke za Čavaru, neglasanje jedne zastupnice NIP-a za Krišto, mi smo podržali. Želimo dati šansu ovoj koaliciji, ona je sada u toj fazi. Nadam se da izlazimo iz ovog trenutka u kojem se nalazimo", kazao je Ogrešević.  

#BiH