Članak

Dekan Turčalo: Nošenje potpisa zastupnika međunarodnoj zajednici je urušavanje demokratije

Nikšić se tu nije zaustavio pa je tokom press konferencije kazao da će se sa međunarodnom zajednicom konsultovati da li podržati ili ne kandidata za rukovodstvo FBiH Refika Lendu iz SDA.

(Patria) - Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo iznio je svoj stav u vezi današnje najave Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a da će "prikupiti potpise federalnih zastupnika koji čine većinu i dostaviti spisak OHR-u". 

"Najavljeno nošenje predstavnicima međunarodne zajednice potpisa koji bi trebali potvrditi postojanje parlamentarne većine u ZD FBiH nije samo dodatno urušavanje demokratije nego zahtjev za novim oblikom međunarodne uprave tzv. de facto starateljstvom. Kratkovido sa dalekosežnim posljedicama", naveo je Turčalo. 

Nikšić se tu nije zaustavio pa je tokom press konferencije kazao da će se sa međunarodnom zajednicom konsultovati da li podržati ili ne kandidata za rukovodstvo FBiH Refika Lendu iz SDA. Ukoliko parlamentarna većina ne podrži rukovodstvo FBiH proces uspostave Vlade FBiH bit će zaustavljen jer je za mandatara potrebna saglasnost predsjednika i potpredsjednika FBiH. 

#BiH