Članak

OTPOR MORA BITI SNAŽAN Smije li Schmidt progonom bošnjačke političke volje izazvati eskalaciju krize?!

Zagreb to sebi ne smije dopustiti, OHR na čelu sa Christianom Schmidtom također, jer sve što je aparthejdno što su nametnuli u oktobru bi otišlo niz vodu.

Piše: Rasim Belko


Cilj je jasan, nova vlada entiteta Federacija BiH sa strankama "trojke", onima koji im gravitiraju i Hrvatskom demokratskom zajednicom. Put do cilja sadrži tri poznate i dvije nepoznate strategije. Tako je izvjestio portal Istraga.ba u subotu i bosanskohercegovačku javnost obavijestio o novom pohodu Zagreba i OHR-a.

Pohodu koji u sebi može sadržavati samoubilačku ustavnu minu za Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH a samim tim i Zagreb. Jer, svako segmentirano mijenjanje Ustava FBiH sa trajnim efektom je udar na ciljeve HDZ-a da vječno bude u vlasti.

Zagreb to sebi ne smije dopustiti, OHR na čelu sa Christianom Schmidtom također, jer sve što je aparthejdno što su nametnuli u oktobru bi otišlo niz vodu.

I dok gledaju to pravno nasilje, Bošnjaci se skoro pa i ne pitaju šta oni smiju, bolje rečeno moraju uraditi da to zaustave. Jer, svaka odluka Schmidta za jednokratnu upotrebu protiv bošnjačkog predstavnika u rukovodstvu Federacije BiH pucanj je u konstitutivnost ovog naroda. Naroda kojeg ima otprilike kao ostala dva zajedno. Naroda koji je većinski zaslužan za opstanak Bosne i Hercegovine, koji je kontinuirano vezan i povezan sa Zapadom!

Naroda kojem se na konsultacijama s OHR-om sprema još jedna odluka kojom će biti približeni sudbini Kurda. Jer, to o čemu se konsultuju u OHR-u zapravo je punjenje municije za eliminisanje političke snage Bošnjaka.

Jer, nisu se u tom fašistoidnom OHR-u konsultovali kada je Marinko Čavara po naredbi Dragana Čovića četiri godine blokirao Federaciju. Niko nije ni pokušao da to riješi. Niko iz OHR-a, međunarodnih ambasada ili ovih polit-kvislinga iz Sarajeva koji su zarad mandata i dolaska na vlast spremni eliminisati Bošnjake iz ustavnog ustrojstva FBiH. Jer, svaka jednokratna odluka o kojoj se konsultuje u zgradi OHR-a ima isti cilj - poništiti legalan i legitiman politički izbor Refika Lende u rukovodstvo entiteta.

Lendo je izabran u oba doma Parlamenta Federacije BiH. Zajedno s ostala dva člana rukovodstva FBiH ima i građanski i etnički legalitet i legitimitet. Ali ga se želi isključiti, poništiti s nulom, kako bi američko-britanski projekat uspio, a na vlast došli oni koji svojim djelovanjem odgovaraju Zagrebu.

I šta sada?

Činjenica da smo danas vidjeli rijetko odvažno saopćenje SDA u kojem se šalje poruka suprotstavljanja rješenjima za jednokratnu upotrebu pokazuje da će narednih dana biti napeto.

Napetu skorašnju budućnost najavljuju i sami Bošnjaci. Za sada šturo, ali nema sumnje da će se unutar tog naroda stvoriti dovoljno snažna struktura spremna da povede Bošnjake, ali i sve građane Bosne i Hercegovine koji vole ovu zemlju i ne žele da ju se uređuje aparthejdom nad Bošnjacima.

E tu dolazimo do konačnog izazova, rješavanja najveće nepoznanice u sukobu suprotstavljenih pogleda. S jedne strane bit će svi oni koji zagovaraju eliminisanje glasa bošnjačkog predstavnika u rukovodstvu FBiH, a sa druge će biti oni koji ne žele ni pomisliti da pristanu na takav potez.

Opasnost po stabilnost cijele regije skrivenu u toj nepoznanici trebali bi prepoznati svi. I spriječiti, prije nego posljedice nastupe. Svaka naknadna pamet bit će samo dolijevanje ulja na vatru.

Niko ne treba imati niti jedan posto sumnje da će jednokratno rješavanje teških ustavnih pitanja izazvati val nezadovoljstva koji može postati prvi postratni cunami. Stoga se pitam smiju li iz OHR-a, stranih ambasada i sarajevskih stranaka “trojke” izazvati taj cunami nezadovoljstva.

Christian Schmidt je čovjek kojeg nije bilo briga ni za Nijemce ni za Evropljane, kada je odobravao kancerogene pesticide. Jevrejima se smijao u lice dok je zagovarao rehabilitovanje Hitlerovih vojnika, sarađivao je s Rusima, u bliskom kontaktu s Hrvatima i Srbima. Dakle, riječ je o čovjeku koji jedino s većinskim bošnjačkim narodom nema nikakve odnose, a kamo li prijateljske. A upravo on se sprema da Bošnjake eliminiše iz političkog odlučivanja u Federaciji.

Zakažu li, Bošnjaci drugu priliku neće imati

Bez sumnje Bošnjaci moraju biti budni, mnogo budniji nego prilikom najave oktobarskih nameta. Jer, prošli put su evidentno zakazali. Zakažu li i ovaj put u odbrani svojih ustavnih prava, više ni neće imati priliku da ih brane!

Jer, protesti nekoliko stotina ljudi jesu poruka, ali onima koji Bošnjake, a naročito Bosance i Hercegovce, žele svesti na plutajuću gerilu bez ikakvih prava. Taj broj demonstranata im pokazuje koliko mogu biti slobodni u eliminaciji Bošnjaka iz ustavnog sistema.

Zato onaj ko ovaj put povede građane, Bošnjake, Bosance i Hercegovce pred OHR mora to učiniti na način da odašalje poruku zbog koje će Schmidt i njegovi nalogodavci morati ustuknuti. A ta poruka šalje se brojnošću pred kojom će se dobro zamisliti i jasno artikulisanim zahtjevima zbog kojih će shvatiti snagu otpora.

A vrijeme je za OTPOR! Pa makar otpor značio i odlazak OHR-a. Institucije koja je ionako postala više problem, nego dio rješenja.

U suprotnom Bošnjaci će biti jednokratno obrisani sa trajnim posljedicama!

#BiH #VisokiPredstavnik #RasimBelko #ChristianSchmidt