Članak

REAKCIJA BORRELLA DOVOLJNO GOVORI Ništa od dogovora Vučića i Kurtija

Sljedeći sastanak, kako je rekao, bit će održan 18. marta u Sjevernoj Makedoniji.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je večeras, nakon razgovora s predstavnicima EU i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, da je dogovoreno da se u narednom periodu nastave razgovori.

Sljedeći sastanak, kako je rekao, bit će održan 18. marta u Sjevernoj Makedoniji.

- Imali smo uobičajeno težak sastanak. Nastavit ćemo u narednom periodu. Vjerujem da će biti još mnogo razgovora u narednom periodu.

Kako sam razumio, 18. marta bi trebalo da se vidimo na teritoriji Sjeverne Makedonije, kada će visoki predstavnik EU Josep Borrell biti u posjeti regionu - rekao je Vučić novinarima, javlja Kosovo Online.

Do tada bi, kaže, trebali sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom da razgovaraju o stvarima vezanim za implementaciju.

Ocijenio je važnim što će u saopštenju EU, ako tako to bude, biti riječi o neophodnosti implementacije svih prethodnih dogovora.

- Ja sam insistirao na ZSO. Mislim da Kurti nije bio spreman da to sada prihvati. Da li će u budućnosti - vidjet ćemo.

Nadam se da je moguće da postižemo nekakve kompromise, ali se plašim da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano i trebalo je da bude implementirano - dodao je Vučić.

Izrazio je uvjerenje da će moći da se prevaziđu unilateralni potezi koji bi ugrožavali ljude na terenu i da će moći da se radi na implementaciji prije svega prethodno postignutih dogovora.

O tome kako je protekao sam sastanak između Kurtija i Vučića možda dovoljno govori i reakcija samog Borrella sa naslovne fotografije.

#BiH #AleksandarVučić #AlbinKurti #MiroslavLajčak #JosepBorrell