Članak

Stranka za BiH ima određene uslove za formiranje nove Vlade KS

Stranka za BiH jeste dala podršku Uku za mandatara smatrajući da treba podržati mlade ljude da vode procese. 

(Patria) - Nova Vlada KS trebala bi biti formirana do 23. marta, ali u ovom trenutku još nije poznato da li će stranke trojke (SDP, NIP, NS) same formirati novu Vladu sa 18 zastupnika ili će partner biti Stranka za BiH. 

Kako je kazao zastupnik SBiH-a u Skupštini KS Muamer Bandić ova stranka od partnera je tražila konkretan program, ali i da se preciziraju javna okupljanja u Kantonu Sarajevo. Iako Bandić nije precizirao na šta se konkretno odnosi ovaj zahtjev, riječ je o određenim organizacijama događaja koji uvijek izazovu burne reakcije dijela javnosti, pa i organizaciju kontraskupova. 

Do 8. marta mandatar za sastav nove Vlade Nihad Uk trebao bi dostaviti imena kandidata za ministre s obzirom da se sjednica zakazuje najmanje 12 dana nakon što se prijedlog zvanično dostavi na usvajanje Skupštini KS. 

Stranka za BiH jeste dala podršku Uku za mandatara smatrajući da treba podržati mlade ljude da vode procese. 

“Smatramo da je građanima manje bitno ko će činiti tu vladu, a da im je bitnije hoće li ta vlada biti funkcionalna u onom očekivanom mandatnom periodu. Spremni smo preuzeti odgovornost da budemo dio vlasti ukoliko aktivnosti koje mi želimo da provedemo budu dio programa i budu dio ekspozea premijera. Potpuno jasno želimo da znamo šta će ta vlada raditi u narednom periodu, šta će uraditi u prvih sto dana, prvih šest mjeseci, u roku od godinu dana…”

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je u istoj emisiji Polis na TVSA da dobre prakse iz KS žele prenijeri na cijelu FBiH ali da ne mogu uraditi bez Stranke za BiH i NES-a.

Podjela resora među strankama još uvijek nije dogovorena, a SDP bi trebao dobiti četiri ministarstva, Naša stranka dva, dok bi NIP sa SBiH-om podijelio šest preostalih ukoliko se stranka Semira Efendića opredijeli biti dio vlasti. 

#BiH