Članak

Godinu dana poslije: Domaća banka preuzela rizik, akvizicijom Sberbanke ASA Banka osigurala stabilnost finansijskog tržišta

ASA Banka je danas najveća domaća banka i treća vodeća banka na tržištu BiH sa najvećim dioničkim kapitalom koji iznosi 340  miliona KM.

SARAJEVO, (Patria) - Ruska agresija na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022. godine izazvala je tektonske poremećaje na svjetskom tržištu, a posebno nakon uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji, ruskim bankama, biznismenima. Brojne svjetske kompanije povukle su se sa ruskog tržišta. Ekonomska kretanja bila su nepredvidiva, a tržište je zahtijevalo stabilizaciju, pogotovo krhke ekonomije kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini.

Ruska banka Sberbank koja je poslovala i u BiH, ali i regiji, i njeni klijenti u tom trenutku našli se u neizvjesnoj situaciji. Klijenti su masovno tražili povlačenje sredstava, zatvarali račune u strahu od propadanja banke. I zemlje regije vrlo brzo su reagirale i restrukturirale Sberbanku.

U tom trenutku kada svijet strahuje od posljedica rata, regulatori u regiji preuzimaju vođenje procesa, a isto se dešava i u FBiH i RS-u.

Kada je u pitanju FBiH domaća, bh. ASA Banka procjenjuje rizik i odlučuje preuzeti Sberbank u FBiH.

S ove vremenske distance kada je akvizicija u potpunosti završena i banke djeluju kao jedno pravno lice, iz Agencije za bankarstvo smatraju da je u smislu zakonitosti i upravljanja svim dimenzijama rizika koji su bili naglašeni u protekloj godini, odabrana opcija restrukturiranja jedina održiva i opravdana.

„Agencija za bankarstvo FBiH je 1. marta 2022. godine, na osnovu svojih zakonskih ovlaštenja i u cilju zaštite bankarskog sistema u FBiH i deponenata, pokrenula postupak restrukturiranja nad Sberbank BH d.d. Sarajevo. Ključni rizici koji se odnose na ovu banku vezani su za događaje izvan BiH, sa mogućim krajnjim efektima na likvidnost, kapital i poslovnu sposobnost banke. U ovom slučaju, dinamika i rokovi za provedbu aktivnosti u BiH i FBiH morali su se usklađivati sa dinamikom aktivnosti koju su nametnuli ECB i ostali regulatori u našem regionu.

Zaključno sa 30.06.2022. godine, otklonjeni su neposredni rizici vezani za događaje iz prvog kvartala 2022. godine, očuvana je stabilnost bankarskog sistema i zaštićeni interesi deponenata. Dodatno je ojačano je povjerenje javnosti i međunarodnih partnera u naše institucije i regulatorni okvir“, navode iz Agencije.

Na pitanje koliko je bilo značajno u ekonomskom smislu spasiti banku od propadanja i šta bi značilo za BiH da Sberbanka nije 'spašena' kažu da bi sigurno došlo do trajne štete za državu i ekonomiju.

„Po nastanku kriznog stanja izazvanog ratom u Ukrajini, Agencija je analizirala situaciju u vezi sa ekonomskim očekivanjima i objavama međunarodnih sankcija Ruskoj Federaciji, kao i aktivnosti koje su najavljene od strane nadzornih i sanacijskih tijela zemalja EU i regije, koje su imale pojačani dodatni negativni utjecaj na poslovnu sposobnost i poziciju likvidnosti Sberbank BH.

Ključni negativni efekat imala je najava isključenja banke sa „SWIFT“ sistema čime se u potpunosti onemogućava obavljanje međunarodnih i domaćih platnih transakcija, odnosno, isključuje mogućnost odvijanja većine poslovnih procesa i usluga za deponente i ostale klijente, u svim segmentima poslovanja. Banka koja je nelikvidna, poslovno nesposobna (blokirana), predstavlja rizik za svaki finansijski sistem, naročito ako je riječ o banci koja ima značajan tržišni udio i može izazvati šire poremećaje u državi, poslovanju institucija, ostalih subjekata i lica.

Svjesno kašnjenje ili odlaganje provedbe dostupnih zakonskih ovlaštenja od strane Agencije dovelo bi BiH u neobjašnjiv, jedinstven i krajnje nepovoljan položaj i u odnosu na sve ostale zemlje u kojima je poslovala navedena bankarska grupacija. Teško je procijeniti potencijalnu konačnu štetu koja bi nastala zbog ograničenja u raspolaganju depozitima, privremeno ili dugotrajno“, pojašnjavaju.

Iz Agencije su potvrdili da je primijenjeni model restrukturiranja osigurao kontinuitet poslovanja banke kroz prijenos vlasništva, a sve procedure su u okviru zakonom definisanih ovlaštenja i nadležnosti.

Ekonomski stručnjak Igor Gavran kazao je za Patriju da je akvizicija osigurala opstanak i nastavak uspješnog poslovanja.

„Jednako kao i tada, vidim je pozitivno, jer je ovim potezom praktično spašena jedna uspješna i zdrava banka koja je bez ikakvih opravdanih razloga i vlastitih pogrešaka u poslovanju došla u situaciju da joj prijeti egzodus klijenata u panici i teške posljedice, možda i propast. Ova je akvizicija osigurala opstanak i nastavak uspješnog poslovanja, u interesu i same banke i njenih klijenata, a i ukupnog finansijskog tržišta“, kaže Gavran.

Kada je riječ o preuzimanju ruske banke i to od strane bosanskohercegovačke banke ekonomski stručnjak kaže da je time učešće domaćih banaka u ukupnom tržištu znatno povećano.

U odnosu na isti period prošle godine BiH sada ima domaću banku među TOP 3 banke u BiH, sa izraženim potencijalom za dalji rast i unapređenje tržišne pozicije. 

„Konačno imamo makar neku ozbiljniju konkurenciju banaka u stranom vlasništvu. Još uvijek je prerano suditi kako sve to utiče na ostatak privrede, ali bilo bi logično da banka u domaćem vlasništvu pokaže veći interes za aktivnu podršku domaćoj privredi i veće razumijevanje za specifične potrebe domaćih klijenata. Također je logično da ima punu neovisnost djelovanja, bez uticaja bilo kakvog vanjskog vlasnika čiji interesi ne moraju biti usklađeni sa interesima ni same banke ni tržišta“, pojašnjava.

Osim što su akvizicijom zadržana dotadašnja radna mjesta u Sberbanci, i osigurane redovne isplate, postavlja se pitanje i koliko je to doprinijelo finansijskoj stabilnosti i stabilizaciji bankarskog sektora.

„Svakako su efekti bili pozitivni u svakom pogledu, jer propadanje bilo koje banke, a posebno ovakve, bi negativno djelovalo na stabilnost tržišta, a u slučaju nemogućnosti isplate depozita bi stvorilo i konkretnu štetu prebacivanjem tereta na Agenciju za osiguranje depozita u BiH i gubitka sredstava klijenata. Također je moglo doći do „prebijene“ naplate kredita od dužnika i cijelog niza povezanih štetnih događaja. Sve je ovo izbjegnuto i vrlo brzo su se i poslovanje konkretne banke i situacija na tržištu stabilizirali“, zaključio je Gavran. 

ASA Banka je danas najveća domaća banka i treća vodeća banka na tržištu BiH sa najvećim dioničkim kapitalom koji iznosi 340  miliona KM. Kao jaka sistemska banka zapošljava blizu 700 uposlenika u 67 poslovnica širom BiH. Aktiva Banke iznosi blizu tri milijarde konvertibilnih maraka, kreditnim portfoliom od 1,7 milijardi KM, bazom depozita od 2,4 milijarde KM.

#Biznis