Članak

Ademović: Nisam zadovoljan odlukom Schmidta, očekivao sam poništavanje neustavnog zakona

Prema tome, nisam u potpunosti zadovoljan odgovorom na pitanja koja sam postavio OHR-u u vidu odluke koja je jučer donesena.

(Patria) - Povodom održane sjednice PIC-a i nove odluke visokog predstavnika, Kemal Ademović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH kazao je da je pitanje državne imovine pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, a samim tim i pitanje njenog opstanka.

"Od PIC-a i visokog predstavnika sam očekivao kontinuitet stava, zaustavljanje neustavnog djelovanja i zaštitu državne imovine, u ovom slučaju kroz poništenje neustavnog zakona. Visoki predstavnik se odlučio za suspenziju zakona do konačne odluke Ustavnog suda BiH. Prema tome, nisam u potpunosti zadovoljan odgovorom na pitanja koja sam postavio OHR-u u vidu odluke koja je jučer donesena. Djela su bolji odgovor od riječi", stava je Ademović. 

Ademović je u petak, 24.2.2023. godine uputio otvoreno pismo OHR-u povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa državnom imovinom, a sa ciljem dobijanja zvaničnih odgovora u vezi sa promjenom stava OHR-a o neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini RS, koji se mogao iščitati iz prošlosedmične objave OHR-a. U svom pismu Ademović je naglasio da je neophodno da se sazove sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), budući da se PIC nije izjašnjavao o promjeni svog stava po pitanju državne imovine i da OHR-ov stav ne korespondira sa prethodnim komunikeima PIC-a.

Nakon toga, mediji su objavili informaciju o zakazivanju hitne sjednice PIC-a, nakon koje je visoki predstavnik Christian Schmidt suspendirao sporni zakon do konačne odluke Ustavnog suda BiH, a koji je na snagu trebao stupiti danas.

#BiH