Članak

Turska opozicija pregovara s prokurdskom strankom HDP tražeći podršku svom kandidatu

HDP je rekao da će predložiti svog kandidata zajedno s drugim savezom lijevih i prokurdskih stranaka, ali sada preispituje tu odluku.

(Patria) - Dvije stranke u glavnom opozicionom bloku Turske rekle su da će podržati razgovore s prokurdskom Narodnom demokratskom partijom (HDP) o podršci njihovom kandidatu koji će se suprostaviti Tayyipu Erdoganu na izborima 14. maja, javio je Reuters.

Nacionalna alijansa šest opozicionih stranaka imenovala je Kemala Kilicdaroglua, lidera Republikanske narodne partije (CHP), za svog kandidata ove sedmice. Pobjeda u prvom krugu, za koju bi bilo potrebno više od 50 posto glasova, malo je vjerovatna bez podrške HDP-a. Ankete pokazuju da će to biti teška utrka i za predsjednika i za parlament.

Kolider HDP-a Mithat Sancar pozvao je u ponedjeljak na razgovore „o principima“ koji bi mogli otvoriti put stranci da podrži Kilicdaroglua.

Visoki stranački zvaničnik iz alijanse rekao je Reutersu u utorak da podrška HDP-a može odvratiti glasače od nacionalističke IYI Partije i Saadet partije. Međutim, Birol Aydin, glasnogovornik Saadet partije, rekao je za radio Haberturk da bi Kilicdaroglu trebao razgovarati sa HDP-om.

Liderka stranke IYI Meral Aksener rekla je da se ne protivi da druge stranke uspostave dijalog sa HDP-om, ali da se sama neće uključiti u diskusiju. Druge dvije stranke iz saveza, DEVA i Stranka budućnosti, također bi pozdravile razgovore s HDP-om, rekli su izvori Reutersu.

HDP je rekao da će predložiti svog kandidata zajedno s drugim savezom lijevih i prokurdskih stranaka, ali sada preispituje tu odluku.

#Svijet