Članak

TikTok predstavlja evropski režim zaštite podataka

Odluka kineske kompanije.

(Patria) - TikTok je najavio novi režim sigurnosti podataka, nazvan „Projekat Clover“, usred sve većeg pritiska zakonodavaca sa obje strane Atlantika, javlja Reuters.

Evropski parlament, Evropska komisija i Vijeće EU nedavno su zabranili TikTok na telefonima osoblja zbog rastuće zabrinutosti oko kompanije, koja je u vlasništvu kineske firme ByteDance.

U međuvremenu, Bijela kuća je podržala zakon kojim se administraciji daju nova ovlaštenja da zabrani aplikaciju TikTok u kineskom vlasništvu i druge tehnologije bazirane u inostranstvu ako predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Na brifingu medijima, TikTok je rekao da će ove godine početi lokalno pohranjivati podatke o evropskim korisnicima.

Kao dio ovog poteza, kompanija je potvrdila da će uskoro otvoriti drugi data centar u Irskoj, a onda i u regiji Hamar u Norveškoj. Ovim podatkovnim centrima će upravljati neotkrivena treća strana.

„Mi smo kompanija koja podržava usklađenost. Recite nam koji su problemi, a onda idemo zajedno raditi na rješenjima. To je bio naš pristup u SAD-u, takav je bio naš pristup svuda“, rekao je Theo Bertram, potpredsjednik za odnose s vladama i javnu politiku.

Kompanija je saopštila da će smanjiti prijenos podataka izvan regiona i smanjiti interni pristup zaposlenih korisničkim podacima.

TikTok ima sličnu strategiju u SAD-u, nazvanu "Projekat Teksas", u pokušaju da smiri neprijateljski raspoložene zakonodavce.

#Svijet