Članak

Šepić je zbog punca kažnjen, susramljeni Forto glumi Nedžada Brankovića

Iz nekih neobjašnjivih razloga mnogo je onih koji brane premijera, bez da racionalno sagledaju da li je prekršen Zakon o sukobu interesa FBiH

Piše: A. Čorbo-Zećo


Bila je to 2007. godina kada je Senad Šepić, tadašnji zamjenik ministra civilnih poslova pred Vijećem ministara smijenjen s pozicije, jer je CIK izglasao da je u sukobu interesa, jer je njegov bliski srodnik, otac supruge, obavljao funkciju ovlaštene osobe, odnosno vršioca dužnosti direktora JKP "Bašbunar" d.o.o. Travnik!

„Tačno je da sam tada kažnjen. I uredno sam izmirio svoje obaveze, ali nikada ministarstvo gdje sam obavljao funkciju nije imalo poslovne veze s tim preduzećem u Travniku. Danas ovo što vidimo je mnogo gore od tog slučaja, ali nažalost adekvatnih sankcija nema“, kazao je Šepić. 

Sukob interesa bio je tada jasan, iako nisu imali nikakvu poslovnu saradnju izrečene su kazne. Onda se godinama derogirao Zakon o sukobu interesa da bi nam danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto 'ponosno' kazao da je tačna vijest da je firma u vlasništvu njegovog oca dobila 20.000 KM i da je sve u skladu sa zakonom, još se požalio kako zbog činjenice da je on premijer ta firma više ne izlazi na tendere.

Ova vijest da je firma čiji je vlasnik otac premijera Kantona Sarajevo dobila pandemijski poticaj iz budžeta izazvala je brojne reakcije, posebno na društvenoj mreži Twitter gdje se vodi polemika u vezi ovog slučaja.

Iz nekih neobjašnjivih razloga mnogo je onih koji brane premijera, bez da racionalno sagledaju da li je prekršen Zakon o sukobu interesa FBiH, jer podsjećamo Kanton Sarajevo nema takav zakon, pa je dužan slijediti federalne propise.

Inače, taj zakon kaže da 'nosilac javne funkcije ne može glasati po bilo kojem pitanju koje se direktno tiče privrednog društva u kojem nosilac javne funkcije ili njegov bliski srodnik imaju finansijski interes'.

Forto se, pak, nije osvrnuo na ovaj član zakona niti je u svom demantu u kojem je najavio tužbu za novinare pojasnio da li je glasao u ovom slučaju i da li je obavijestio ostale članove Vlade KS da je firma "Energogas" u vlasništvu Izeta Forte njegovog oca.

Samo je u stilu Nedžada Brankovića poručio da je 'sve u skladu sa zakonom'.

A, u skladu sa zakonom godinama se ova država osiromašuje za privatne račune. Pravosuđe BiH okovano političkim pritiskom nije u stanju obračunati se ozbiljnije s korupcijom, a čemu svjedoče izvještaji nezavisnih međunarodnih organizacija.

I tako nam Forto još jednom dokaza da je poslovica 'nije majka Muju karala što je kockao, već što se vadio' potpuno ispravna.

Forto, koji se prečesto 'kocka' s građanima u svojim nastupima u kojima ni sam ne zna šta je želio reći, a onda se 'vadi' računajući da je narod tek zaboravno glasačko tijelo, koje u želji za promjenom i boljim životom će ponovo zaokružiti ekipu koja se predstavlja kao FGR današnjice i koja će iskorijeniti turbo-folk, a ponovo će nam zasvirati Rock and roll!

Susramljeni Forto, ipak će ponajviše ostati upamćen po Facebook statusima i želji da pokaže da je 'trojka' jaka kao čelik, da ima stabilnu većinu, da može u Dubaiju glumiti državu, da su bolji od SDA, da je premijer svih vremena.

Ali kada se podvuče crta ostat će samo njegovi gafovi i naknadna pojašnjenja. Prisjetimo se 2019., tada je nakon povlačenja iz Doma naroda tražio paušal, jer je, kako je sam kazao, dobio mišljenje da na to ima pravo. A, onda se, naravno pokajao...

„Znao sam šta potpisujem. Godinama se borim za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima koji na istom radnom mjestu primaju platu. Ovo nije takav slučaj, ali pogriješio sam i iskreno mi je žao", poručio je Forto.

I u najnovijem slučaju drži se parole 'sve po zakonu', samo se ovaj put preračunao ukoliko nije ispoštovan Zakon o sukobu interesa FBiH. Inače, Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije koji je utvrdila Vlada KS krajem februara ove godine, jednako ovaj slučaj tretira kao i federalni propis, ali 'stabilna trojkina većina' nikako da smogne snage da se konačno i usvoji!

#BiH