Članak

ODOBRAVA LI BRISEL Varhelyiju i Sattleru partneri secesionista Dodik i ucjenjivač Čović

S druge strane pristajanje EU na koncept konstitutivnih naroda i ne samo to već isključivo trojice vođa ostavlja gorak okus.  

Piše: Amra Vrabac 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi očito je pod utjecajem određenih lobija unutar i same EU pa je tako odlučio pozvati isključivo predstavnike tri konstitutivna naroda na sastanak u Brisel 6. jula. I nije to saopćeno iz Delegacije EU niti uz ureda evropskog komesara već je o sastanku danas prvi javnost obavijestio predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Prema njegovoj najavi djelovalo je kao da je dobro upoznat sa temama sastanka, dok primjerice iz SDA u pismu koje su uputili šefu Delegacije EU Johannu Sattleru navode da tokom pozivnog razgovora nisu predočene teme i dnevni rad pomenutih sastanaka, te traže da im se dostave u pisanoj formi. 

Tom sastanku trebao bi prisustvovati i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Čović je na današnjoj press konferenciji kazao da bi na tom sastanku “predvodnici tri konstitutivna naroda trebali dati odgovor na neka pitanja kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, proširenje, kandidatski status, odnosno politička atmosfera."

Da sve bude još čudnije Varhelyi je pristao učestovati u ovoj osmišljenoj igri Čovića i vjerovatno Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske iako Čović 12. juna nije želio učestvovati na sastanku parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. Tada je u Briselu usaglašen dokument koji se tiče evropskog puta BiH i obaveza i reformi koje je neophodno preduzeti. Saglasnost je dao i Milorad Dodik.

Čović je naknadnom pameću tražio dopunu tog dokumenta ali na to niko zvanično nije odgovorio. Dodatno je pojačavao svoj revolt najavljujući blokade izbornih rezultata, a danas i najavom još veće krize budu li druge stranke stavljale Hrvate na svoje liste. Valjda je takav vokabular primjeren "šampionu evropskih integracija" kako ga je nazvao Sattler pa se predomislio. 

Da sve bude još gore pobrinuo se Dodik nakon što je Evropsko vijeće na samitu 23. i 24. juna za BiH zatvorila vrata EU, odnosno stavila na čekanje kandidatski status do ispunjenja iz Mišljenja EK i 14 prioriteta. Tada je kazao da je dokument-sporazum iz Brisela mrtav bez kandidatskog statusa.

Varhelyi ili Sattler bi trebali objasniti kako su Čović i Dodik partneri za razgovor kada su sahranili sporazum iz Brisela. S druge strane pristajanje EU na koncept konstitutivnih naroda i ne samo to već isključivo trojice vođa ostavlja gorak okus i ne šalje poruku poštivanja svih naroda i političkih stranaka koji u BiH čine vlast. 

Da li su Varhelyi i Sattler čuli posljednje Dodikove izjave da "Srbi samo čekaju pogodan trenutak za secesiju, i da se Rusija ne odriče prijatelja". Treba li ih podsjetiti da im se Dodik narugao putujući iz Brisela u Rusiju na sastanak s Putinom.

Indikativno je i da Delegacija EU nema odgovor na pitanje Patrije koje smo uputili 27. juna ne znajući za planirani sastanak u Briselu, a upravo o Dodikovim secesionističkim planovima.

“Kako Milorad Dodik može biti prihvatljiv sagovornik o bilo kakvom EU putu BiH, a nada se njenom raspadu. Šta bi se desilo u Austriji da predsjednik države uporno govori o otcjepljenju jednog njenog dijela. Do kada će EU tolerisati Milorada Dodika i da li će konačno biti predložene neke sankcije”, glasio je upit koji smo poslali i Delegaciji i ambasadoru Sattleru.

Nije tajna da je Sattler u više navrata kazao da je kasno za izmjene Izbornog zakona, ali da se tri evropska zakona iz Mišljenja EK mogu usvojiti.

Najbolje bi bilo sačekati oktobar kada će biti puno jasnije da li su građani BiH birali “vođe narode” ili one koji žive koncept jednakosti i građanske države.

Do tada i EU trebala bi redefinisati svoj ukupni odnos prema BiH. Ne može se u jednom trenutku biti oštar prema Dodiku, zaustavljati projekte u RS kao neki vid kazne, a onda ga pozivati na razgovore u Brisel.

U našem narodu se kaže "ne možeš pljunuti pa polizati". 

#BiH