Članak

COSTA DEL CRIME Balkanski narko bosovi u Dubaiju pronašli sigurno sklonište

Ta zemlja se takođe pokazala kao privlačna za podzemlje jer je donedavno bilo veoma teško izručiti tražene kriminalce iz ove zalivske države

SARAJEVO, (Patria) - Tokom proteklih 20 godina, kriminalne grupe sa zapadnog Balkana postale su ključni akteri u globalnoj trgovini drogom. Balkanske mreže su uključene u trgovinu heroinom, proizvodnju i šverc kanabisa, kao i šverc kokaina iz Latinske Amerike u luke u zapadnoj i jugoistočnoj Evropi.

U tom procesu, one su nagomilale značajno bogatstvo, ogromnu reputaciju – i brojne neprijatelje. Iako održavaju veze sa svojom domovinom, većina njihovih operacija odvija se van zapadnog Balkana. Dileri rade u blizini izvora snabdijevanja (na primjer u Ekvadoru, Brazilu i Kolumbiji); “pješadija” upravlja distributivnim mrežama u Belgiji, Italiji, Holandiji, Španiji i UK; a gazde drže distancu i novac čuvaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), piše portal Vijesti.me.

Europol je u septembru 2020. godine objavio veliku operaciju protiv albanske kriminalne grupe koja se smatra jednom od najaktivnijih u evropskoj trgovini kokainom. Istrage su rezultirale hapšenjem 20 osoba iz devet zemalja. Među njima je bio Eldi Dizdari, Albanac koji živi u Dubaiju. Dizdari je jedan od nekoliko Albanaca optuženih za međunarodnu trgovinu drogom koji su našli utočište u UAE.

Vjeruje se da se oko dvije trećine svih albanskih kriminalnih vođa krije u UAE.

Izgleda da su njihove šanse da ostanu u zemlji olakšane kupovinom nekretnina i ulaganjem u lokalnu privredu. “Veliki kriminalci sa Balkana kupuju siguran boravak tako što ulažu velike količine novca u zemlju i troše mnogo, održavajući luksuzan način života. Jedino pravilo koje moraju da poštuju je da se ne bave trgovinom drogom ili drugim kriminalnim aktivnostima unutar zemlje”, objasnio je istraživački novinar iz Albanije koji je želio da ostane anoniman. Mnogi kriminalci se osjećaju toliko bezbjedno u UAE da pozivaju porodicu i prijatelje da im se pridruže.

Ta zemlja se takođe pokazala kao privlačna za podzemlje jer je donedavno bilo veoma teško izručiti tražene kriminalce iz ove zalivske države. Policija Dubaija je 2021. uhapsila pet kriminalnih međunarodnih narkobosova iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Danske. Ipak, Italija je više od 18 mjeseci čekala odgovor na zahtjev za izručenje Dizdarija. U međuvremenu mu je istekao istražni pritvor, prema riječima njegovog italijanskog advokata.

Albanski bosovi nisu jedini koji se u UAE osjećaju kao kod kuće. Prema medijskim izvorima u Bosni i Hercegovini, vođa ozloglašenog kartela Tito i Dino, Edin Gačanin, koristi tu zemlju kao matičnu bazu od 2019. Bosanac Gačanin, poznat kao ‘evropski Eskobar’, optužen je da je veliki trgovac kokainom, čija mreža snabdijevanja povezuje latinoamerička proizvodna tržišta sa potrošačkim tržištima zapadne Evrope. Čini se da mu je njegov profit omogućio kupovinu imovine, ali i zaštitu, pošto je do sada izbjegao hapšenje iako je bio meta nekoliko istraga, uključujući onu koju je pokrenula američka Uprava za borbu protiv droge.

Odluka balkanskih kriminalnih bosova da se presele u UAE je dio šireg trenda. Agencije za sprovođenje zakona u EU navode da su Emirati postali privlačni za bosove iz brojnih evropskih zemalja, kao i iz Velike Britanije. Britanska štampa je Dubai nazvala novim Costa del Crime – koji je zamijenio zloglasno špansko skrovište za kriminal, Kosta del Sol. Sa toliko šefova bandi na jednom malom mjestu, na zemlju se gleda kao na utočište za kriminalce; centar niskog rizika za koordinaciju nezakonitih aktivnosti sa emisarima u inostranstvu; i dobro mjesto za druženje i sklapanje novih poslova.

Ujedinjeni Arapski Emirati nalaze se na 57. mjestu od 193 zemlje u svijetu na ukupnoj rang-listi kriminala Globalnog indeksa organizovanog kriminala Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala 2021.

Trend prelaska na udaljena tržišta radi pranja prihoda stečenog kriminalom pokazuje povećanu sofisticiranost balkanskih kriminalaca i ukazuje na to koliko su ove organizacije postale fleksibilne i poslovno orijentisane

Međutim, UAE se nalaze među deset zemalja sa najslabijim rezultatima u svijetu kada su u pitanju kriminalna tržišta i ima loše rezultate u oblasti regulativa protiv pranja novca, sa ocjenom 4 od 10. Provjera sumnjivih transakcija koje potiču od kriminalnih organizacija koje su često skrivene iza preduzeća ili finansijskih institucija je slaba.

U martu 2022. godine, globalni kontrolor Radna grupa za finansijsku akciju, stavio je UAE na sivu listu zbog zabrinutosti da ne čini dovoljno u borbi protiv ilegalnih finansijskih aktivnosti. Prema ovom međuvladinom tijelu, zemlje koje se nalaze na ovoj listi treba da rade na rješavanju strateških nedostataka u svojim režimima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Slično tome, organizacija civilnog društva za borbu protiv korupcije, Transparensi internešnal, saopštila je da su UAE “ključni dio u globalnoj slagalici pranja novca”.

Trend prelaska na udaljena tržišta radi pranja prihoda stečenog kriminalom pokazuje povećanu sofisticiranost balkanskih kriminalaca i ukazuje na to koliko su ove organizacije postale fleksibilne i poslovno orijentisane. Agencije za sprovođenje zakona trebalo bi da sarađuju sa UAE kako bi riješile ovaj problem, kombinujući holistički i dugoročni pristup. Pored toga, potrebno je učiniti više na rješavanju opasnosti od integrisanja prihoda stečenih kriminalom opranih u inostranstvu u krhku političku ekonomiju zapadnog Balkana.

#BiH