Članak

DOKUMENTI IZ ZAGREBA Nema nijednog dokaza da je Sebija Izetbegović polagala ispite na Medicini

Direktorica KCUS-a nema validnu diplomu magisterija.

SARAJEVO, (Patria) - Iz Republike Hrvatske stigla je dodatna dokumentacija u vezi postdiplomskog studija Sebije Izetbegović na Medicinskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a koja je zatražena putem međunarodne pravne pomoći. Izetbegović je već godinama na čelu KCUS-a najveće bolnice u BiH i profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

U dokumentaciji koja je došla u Ministarstvo pravde BiH je i odgovor Ministarstva pravosuđa i uprave RH.

“Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu očitovao se da je gospođa Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj 1992/1993 pod matičnim brojem studenta 46920114. Također se očitovao da u dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa i odgovorili na pitanje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je zatražilo pojašnjenje zašto nije moguće doći do informacije o tome je li imenovana položila neki kolegij te je li imenovana diplomirana i je li joj izdata diploma, koji je datum i broj diplome.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je dao pojašnjenje kako u dosjeu gospođe Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita i da imenovana nakon polaganja ispita nije vratila u Studentsku referadu niti indeks ni ispitnu dokumentaciju na temelju koje bi joj se upisalo polaganje ispita u evidenciju”, navodi se u dopisu.

Također je odgovoreno da Izetbegović nije završila postidiplomski niti joj je izdata diploma.

Novinska agencija Patria ranije je objavila da je Izetbegović Medicinskom fakultetu u Sarajevu dostavila prijepis ocjena u rukopisu koje je navodno položila u Zagrebu na kojem nema pečata Medicinskog fakulteta u Zagrebu već samo Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Tadašnji dekan bio je Nedžad Mulabegović koji za medije nije želio komentarisati slučaj Sebije Izetbegović. 

Dopis koji je došao iz Hrvatske

Tužilaštvo KS krajem novembra 2021. godine je povrdilo da vrši provjere vjerodostojnosti isprava.

“U navedenom predmetu nije otvorena istraga, već se vrše provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu kako bi se utvrdilo da li je počinjeno krivično djelo. Poduzimaju se radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH”, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić za Patriju.

#BiH