Članak

Ahmetović za NAP: Sankcionisati odgovorne za destabilizaciju BiH, izbori se moraju održati!

Kako kaže, najvažniji politički cilj mora biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji.

(Patria) - Zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke u Bundestagu i izvjestilac za Zapadni Balkan Adis Ahmetović u razgovoru za agenciju Patria kaže da je u reformi Izbornog zakona neophodna provedba presuda Evropskog suda, a kada je riječ o politikama koje podrivaju Dejton i stabilnost zemlje smatra da za takve političare treba uvesti sankcije.

“Značajna provedba presuda Europskog suda za ljudska prava, poput predmeta Sejdić- Finci iz 2009. godine, apsolutno je neophodna u reformi Izbornog zakona. Najvažniji politički
cilj mora biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji. Daljnje raspravljanje o načelu “legitimnog političkog predstavljanja” s druge strane, doprinijelo bi produbljivanju podjele i otežalo provođenje presuda. Održavanje izbora idućeg oktobra trebalo bi biti u vrhu prioriteta. Izbori moraju biti pošteni, transparentni i bez manipulacije. Ako pregovori o reformi Izbornog zakona ne daju rezultat do izbora u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava, među ostalim, novi pokušaj reforme sveobuhvatnog izbornog zakona reforma bi se trebao desiti ubrzo nakon izbora”, kaže Ahmetović.

Kako kaže, najvažniji politički cilj mora biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji.

Ahmetovića smo pitali šta je “zabilježio” tokom posjete Srbiji i Bosni i Hercegovini i šta je sa najavljenom strategijom Njemačke za rješavanje krize u BiH. 

“Kao izvjestitelj, izvijestit ću najveću parlamentarnu grupu u njemačkom Bundestagu (SPD) o situaciji na Zapadnom Balkanu. Ali ovdje se ne radi samo o opisivanju političkog, gospodarskog i socijalnog stanja u regiji. Želio bih pokrenuti Odbor za vanjske poslove u Vladi Njemačke na konkretne korake na djelovanje za stabilizaciju situacije, da se očuva mir, ojačaju demokratske i liberalne snage i konkretnim učini mogućnost proširenja EU za sve države Zapadnog Balkana”. Strategiju koju ste spomenuli trenutno je u procesu konsultacija”, rekao je Ahmetović. 

Ahmetović trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovinu opisuje “krhkom”, a na upit do kada će Njemačka i međunarodna zajednica tolerirati retrogradne politike kaže: “Međunarodna zajednica, uključujući Saveznu Republiku Njemačku, sa zabrinutošću gleda na rastući nacionalizam. Pokušaji potkopavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i daljnje secesije ne ugrožavaju samo stabilnost u Bosni i Hercegovini, već i u Europi u cjelini. Trenutna situacija ne može biti rješiva samo vanjskim utjecajem, ali cilj mora biti jačanje demokratsko-liberalnih snaga, a civilno društvo također mora sudjelovati u procesu jačanja pluralističkog demokratskog društva”. 

“No, kao što sam ranije spomenuo, sankcije koje su objavile SAD nužan su i ispravan korak, koji bi i Njemačka trebala slijediti. Moramo poduzeti odlučne mjere protiv onih koji sudjeluju u korupciji destabilizacije i podjelama u regiji, kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju te radnje”, kaže Ahmetović za Patriju.

Mladi zastupnik SPD-a u Bundestagu, porijeklom iz Bosne i Hercegovine ranije je najavio da sa kolegama Dietmarom Nietanom i Josipom Juratovićem radi na pripremi prijedloga za stabilizaciju BiH, a za Patriju otkriva šta je cilj: “Želimo pružiti podršku liberalno-demokratskim snagama na Zzapadnom Balkanu. Zbog ovog razloga, također, s prioritetom radimo na približavanju regije EU i njenoj integraciji u EU”. 

“Napredak možemo samo napraviti u saradnji i kroz dijalog. To, naravno, zahtijeva širok dijalog i saradnju sa svim razinama. Plan je trenutno u procesu konsultacija. Pod uvjetom da druge dvije strane u koaliciji, FDP i Zeleni pristanu na ovaj plan, on može ići u parlamentarnu proceduru”, zaključuje Ahmetović.

#BiH #IzborniZakon #Njemačka #BosnaIHercegovina #Bundestag #AdisAhmetović #SPD