Članak

Komšić: Pregovori su farsa, reduciranje domova naroda je crvena linija

"Pozivam na dosljedno provođenje tih presuda", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić.

SARAJEVO, (Patria) - Dok su u toku pregovori oko izmjena izbornog zakonodavstva uz prisustvo međunarodnih posrednika, Demokratska fronta odbila je biti dio tog procesa a lider te stranke i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kaže da dok traje državni udar koji provodi Milorad Dodik, ne može se učestvovati u pregovorima.

"Osim toga mislimo da nije dobro razgovarati o ključnim državnim pitanjima po hotelima i restoranima, umjesto u institucijama države. I ranije sam upozoravao da Dodika može samo spasiti prebacivanje fokusa političke diskusije na izmjene Izbornog zakona BiH po željama lidera HDZ-a Dragana Čovića, pri čemu se Dodik osjeća potpuno relaksirano i u miru nastavlja sa svojim secesionističkim aktivnostima", istakao je Komšić u razgovoru za Fenu.

Komšić smatra da se to sada i ostvaruje, a kada je na to ranije upozoravao slušao je, kaže, primjedbe na vlastiti račun o skupljanju političkih poena zbog iznošenja tog stava, no ističe da vrijeme pokazuje da je bio u pravu.

Govoreći o novoj, po mnogima posljednjoj, rundi pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, Komšić kaže da mu se čini da se sve polako pretvara u farsu zbog čega ne vjeruje da je riječ o posljednjoj rundi pregovora.

"Otpočetka je sve nakrivo nasađeno jer se zanemaruju presude Evropskog suda za ljudska prava, kao i glas javnosti i većine građana koji su protiv daljnjih etničkih podjela, zanemaraju se i zvanični stavovi prijateljskih zemalja koje također ukazuju da ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona ne smiju dovesti do još većih etničkih podjela u političkom sistemu", kaže Komšić.

Ističe da je ponovo primjetna doza pristrasnosti međunarodnih zvaničnika koji su angažirani na tom pitanju u korist HDZ-a, što je samo potvrđeno premještanjem razgovora van institucija države u Neum.

Mišljenja je Komšić da se sada samo osluškuje šta će reći HDZ koji nastoji da produbi etničke podjele i uvede apartheid u politički sistem Bosne i Hercegovine, sistem koji ionako funkcionira na principu ograničene demokratije.

Podsjeća da je DF nekoliko puta naglašavao da se može razgovarati na bazi Aprilskog paketa pri čemu bi se reducirale ovlasti domova naroda Federalnog, kao i Državnog parlamenta na mehanizam zaštite vitalnog interesa, sa jasno formuliranim paketom te zaštite, a da se izbor članova Predsjedništva BiH vrši iz Predstavničkog doma Parlamenta.

"Taj stav nije novi i zastupamo ga već godinama. Slično misle i u SDP-u BiH, a vidim da i lider SDA Bakir Izetbegović stoji na poziciji nužnog reduciranja ovlasti Doma naroda, i nema razloga da ne ostane na toj poziciji kada već postoji široki, ne samo stranački nego i društveni konsenzus oko toga", mišljenja je Komšić.

Smatra da to što Čović poručuje da o reduciranju Doma naroda ne može biti govora, pokazuje da on zapravo i ne želi bilo kakvu vrstu kompromisa nego kapitulaciju svih probosanskih i građanskih opcija pred njegovim zahtjevima.

Stoga kaže da je crvena linija za Demokratsku frontu potpuno smanjivanje ovlasti domova naroda i implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik reagirao je na govor koji je Komšić održao pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope kazavši da je Komšić iznio netačne ocjene stanja u BiH, ali on kaže da Dodik očito nije pročitao te da i ne želi pročitati presude Evropskog suda za ljudska prava kojima se nalaže odbacivanje etničkog principa "konstituentnosti" ili kako se to češće naziva konstitutivnosti, što jasno stoji u presudama, naročito u presudi Zornić.

"Dakle, ako ima razloga za ljutnju, može da se ljuti na Evropski sud za ljudska prava. Pozivam na dosljedno provođenje tih presuda", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić.

#BiH