Članak

FRANCUSKA

Macron spreman da 'otvori debatu' o nuklearnoj odbrani Evrope

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron spreman je da „otvori debatu“ o ulozi nuklearnog oružja u zajedničkoj evropskoj odbrani, rekao je u intervjuu objavljenom u subotu, javio je AFP.

Bio je to samo posljednji u nizu govora u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima je naglasio potrebu za strategijom odbrane koju predvode evropski akteri.

„Spreman sam da otvorim ovu debatu koja mora uključivati antiraketnu odbranu, sposobnosti dugog dometa i nuklearno oružje za one koji ih imaju ili koji su ugostili američko nuklearno naoružanje“, rekao je francuski predsjednik u intervjuu za regionalnu novinarsku grupu EBRA.

„Hajde da sve to stavimo na sto i vidimo šta nas zaista štiti na kredibilan način“, dodao je.

Francuska će „održati svoju specifičnost, ali je spremna da više doprinese odbrani Evrope“.

Nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, Francuska je jedina članica bloka koja posjeduje vlastito nuklearno oružje. U govoru u četvrtak studentima pariskog univerziteta Sorbonna, Macron je upozorio da se Evropa suočava sa egzistencijalnom prijetnjom zbog ruske agresije. Pozvao je kontinent da usvoji „vjerodostojnu“ strategiju odbrane koja manje ovisi o Sjedinjenim Američkim Državama.

“Biti kredibilan znači i imati rakete dugog dometa da razuvjeri Ruse“, rekao je Macron.

„A tu je i nuklearno oružje: francuska doktrina je da ga možemo koristiti kada su ugroženi naši vitalni interesi“, dodao je.

„Već sam rekao da postoji evropska dimenzija ovih vitalnih interesa.”

Izgradnja zajedničke evropske odbrambene politike dugo je bila francuski cilj, ali se suočila sa protivljenjem drugih zemalja EU koje smatraju da je zaštita NATO-a pouzdanija. Međutim, ruska invazija na Ukrajinu i mogući povratak izolacioniste Donalda Trumpa na mjesto američkog predsjednika dali su novi život pozivima na veću evropsku autonomiju u odbrani.

#AntiraketnaOdbrana #DonaldTrump #EmmanuelMacron #Evropa #EvropskaOdbrana #Francuska #NATO #NuklearnoOružje #RuskaAgresija #Ukrajina #Svijet