Članak

Čović se ne smije spasiti u Neumu, sve glasnije kritike Hrvata prema HDZ-u ne gušiti iz Sarajeva

Ako Neum ne uspije Čović će biti najveći gubitnik

Piše: Ernad Metaj


Neće BiH ako nova runda pregovora o Izbornom zakonu propadne biti prepuštena Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj. To je tek pretpostavka političara spremnih da kažu bilo šta samo da bi dospjeli u javnost.

Svakom političkom laiku je jasno da je dogovor moguć samo ako se ispune želje HDZ -a. To bi kako je rekao potpredsjednik SDP -a Denis Bećirović bio tek „čin veleizdaje BiH". Upravu je Bećirović kada kaže da svi koji bi mogli biti ucijenjeni trebaju podnijeti ostavke umjesto da trajno unesreće građane BiH ugrađivanjem dodatnih diskriminatorskih i antievropskih rješenja u Izborni zakon BiH.

Panika koju je govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željke Komšića pred Vijećem Evrope izazvao kod HDZ -a i njegovih političkih priljepaka, ali i kod SNSD -a ukazuje da su protivnici suverene i cjelovite BiH svjesni kako su pregovori u Neumu posljednji voz za održavanje u životu destruktivnih politika u našoj zemlji. Sviđalo se to nekome, ili ne, Komšićev govor tek će jako odjeknuti u EU gdje rastu snage koje su svjesne da se u BiH brane evropske demokratske i civilizacijske vrijednosti.

Komšić se racionalno pozvao na pet presuda Suda za ljudska prava u Strazburu kojima je jasno utvrđena diskriminacija koja se u BIH provodi kroz nikada pravno definisano i utemeljeno značenje riječi konstitutivnih naroda. Još jednom je Komšić otvorio oči Evropljanima da se uređenjem BiH isključivo na tom, nikada do kraja definisanom, pojmu grade tri nova  totalitarna sistema u srcu Evrope. 

-    U takvom sistemu, kroz pripadnost nekoj od etničkih zajednica, kao izraz isključivosti etničkih politika, zapravo se nastoji ovladati resursima, poslovima, tenderima, javnim nabavkama, svim vrstama privilegija, profita ili koristi, čime se vidno kreira ambijent za postojanje korupcije nesagledivih razmjera, između ostalog naveo je Komšić.

Gdje je BiH odvela etnički uspostavljena vlast pokazuju upravo izvještaji po kojima je naša država u samom vrhu po korupciji. Glasovi iz Sarajeva koji u aktuelnim pregovaračima iz SAD -a i EU vide prijatelje iako postoje opravdane sumnje da njihovi stavovi nisu konačno definisani stavovi onih koje oni treba da predstavljaju više liče na ruku spasa predsjedniku HDZ - a Draganu Čoviću nego na ozbiljne politike.

Interesantno je da iz Sarajeva podrška Čoviću stiže u trenutku kada su sve glasnije kritike njegove politike iz naroda čiji bi rado bio ekskluzivni predstavnik. Iskusnim hrvatskim političarima jasno je da bi nakon uskogrudnog gušenja pluralizma kod Hrvata neuspjeh reforme Izbornog zakona bio isključivo fakturisan Čoviću. U tom pravcu ide i posljednji medijski istup Josipa Perića, predsjednika Hrvatske nezavisne liste, koja je istupila iz Hrvatskog narodnog sabora u kojem kaže ne želi biti fikus i čuvati leđa onima koji to ne zaslužuju.

Perić kao i Komšić percipira korupciju kao ključni problem BiH. U pravu je Perić kada tvrdi da neće biti demokratije i normalne države dok korumpirani političari ne završe u zatvoru.

-     BiH je u ovakvom stanju talac nekoliko razbojnika i parafrazirat ću novinara koji je rekao da svaka država ima svoju mafiju, samo naša mafija ima svoju državu, istakao je Perić.

Hrvatima u BiH kao i ostalim građanima je najvažnije da se zaustavi izborna krađa kojom ih vodeće stranke godinama drže kao svoje taoce. Prema Perićevom mišljenju najavljeni bojkot izbora bio bi samo alibi HDZ -u kao najodgovornijem za iseljavanje Hrvata iz BiH.

Da HDZ  traži albi smatra i bivši predsjednik HSP -a Zvonko Jurišić kojem nije normalno da Dragan Čović priča o kompromisima, a nije spreman niti milimetra odstupiti od svojih zahtjeva. Pri tome se ispravno apostrofira katastrofalna politika HDZ -a prema RS – u gdje su Hrvati skoro nestali. Upravo to je argument Jurišiću da pobije Čovićevu tezu da bez Hrvata neće biti BiH.

-    Vidite da ima RS-a bez Hrvata, pa i bez Bošnjaka. Kaže neće biti BiH bez Hrvata. Ma biće je. Sele Hrvati, sele Bošnjaci, sele Srbi. Bojim se da je neće biti bez sviju nas ako ovako nastavimo za 50 godina, rekao je Jurišić.

Priču o majorizaciji prema njegovom mišljenju demantuje činjenica da HDZ nikada nije imao više vlasti nego od 2018. do danas a što je iskorišteno isključivo za blokade koje građanima nisu donijele ništa dobro. Ako pregovori u Neumu propadnu objektivno najteže će biti Čoviću koji bojkot izbora koristi isključivo kao sredstvo pritiska. Za razliku od nedoraslih političara iz Sarajeva Jurišić potpuno racionalno rezonuje ulogu SAD-a i smatra da će svima biti jasno kada budu imali konačan stav oko izbora u BiH. Palmer u BiH nije došao s konačnim stavom SAD-a.

#BiH