Članak

NEDOVOLJNO IM PREBAČENO

CIK će naredne sedmice uputiti zahtjev Amidžiću za dodatna sredstva za provođenje lokalnih izbora

(Patria) - Centralna izborna komisije BiH na jučerašnjoj sjednici usvojila je Izvještaj o izvršenju budžeta Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za period 1. 1. – 31. 3. 2024. godine.

Izvještaj je usvojen sa pet glasova.

Član CIK-a Suad Arnautović predložio je da se što prije pripremi zahtjev prema Ministarstvu finansija i trezora BiH kako bi se odobrila dodatna sredstva za provođenje izbora bez obzira što nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu.

Član CIK-a koji je predsjedavao sjednicom Željko Bakalar istaknuo je da je već pripremljen draft odluke, a s obzirom da prema izmjenama Izbornog zakona imaju dodatne obaveze, moraju uposliti ljude i zakupiti prostor za Glavni centar za brojanje imaju dodatne troškove te da će početkom naredne sedmice biti upućen prema resornom ministarstvu.

Iako je Ministarstvo finansija i trezora ranije već doznačilo više od 7 miliona KM ta sredstva nisu dovoljna za provođenje lokalnih izbora.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić ranije je istakla da su potrebna dodatna sredstva kako bi nabavili skenere i opremu koja će se koristiti na nekim biračkim mjestima.

#CIK #SuadArnautović #ŽeljkoBakalar #BiH