Članak

Radončić priželjkuje truhli kompromis odnosno izdaju države!

Vrlo vješto Radončić je u svojoj današnjoj izjavi 'zaboravio' spomenuti domove naroda i njihovu redukciju kako bi se spriječile blokade, a koje gledamo na djelu već godinama!

(Patria) - Nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmerom, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić se obratio novinarima.

„Međunarodni medijatori ulažu velike napore da dođe do zajedničkog rješenja. Ne želim da budem pesimista ali i nemam nikakve radosne vijesti da su se stavovi uslovno rečeno hrvatskog i bošnjačkog bloka približili. 

Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH, ne treba biti veliki entuzijasta da se tako velike, teške teme koje traju desetak godina mogu završiti za nekoliko sastanka. Ono što je važno je da gospodin Izetbegović i gospodin Čović ulažu maksimalne napore da do kompromisa dođe. Taj kompromis je još daleko. Ja i dalje zagovaram indirektan način izbora članova Predsjedništva BIH, da se to radi u Parlamentu BiH ne bi bilo plutajućih ili plivajućih kantona, izbjegli bi smo aluzije na treći entitet. Pregovori još traju i treba navijati da oni uspiju“, rekao je Radončić.

Iz izjave koju je dao vrlo se lako može iščitati da Radončić vraćajući se na indirektni model dodatno komplicira stvari, jer je jasno da bi to produbilo pitanje Izbornog zakona i na Republiku Srpsku.

Razvlačenje pameti se nastavlja, a prizivanje kompromisa i uvođenje nekih novih/starih ideja koje dodatno opterećavaju kompletan proces jedan su od dokaza da Radončić odstupa i od dokumenta kojeg je potpisao s drugim opozicionim stranakama u FBiH, a gdje 'indirektni način izbora' nije ni spomenut.

„Nakon usvajanja gore navedenih izmjena koje će garantirati fer i poštene izbore može se pristupiti Izmjenama i dopunama Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa obavezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se tiču strukture, načina izbora i ovlaštenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domova naroda. Potpisnici zaključaka smatraju kako te izmjene i dopune trebaju biti usvojene kao jedinstven set izmjena i dopuna normativnog okvira u Parlamentarnoj skupštini BiH, na istoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda“, navodi se u zaključku.

Vrlo vješto Radončić je u svojoj današnjoj izjavi 'zaboravio' spomenuti domove naroda i njihovu redukciju kako bi se spriječile blokade, a koje gledamo na djelu već godinama!

Zaobišao je i pojašnjenje o tome da li u paketu se treba rješavati pitanje domova naroda i Predsjedništva. 

Koliko je naklonjen HDZ-u dokazao je i u odgovoru novinarima da prokomentira jučerašnju sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno glasanje HDZ-ovih delegata da se poništi Inckov zakon o zabrani negiranja genocida.

„Nije uredu da otkrivam šta sam čuo u četiri oka, da su hrvatski glasovi dati SNSD-u u najboljoj namjeri da se SNSD sačuva u pregovaračkom procesu, a ne zato što HDZ želi da bude partner SNSD-u i Dodiku. HDZ je znao da to jučer praktično ne može proći, digli su ruku više zbog toga da sačuvaju SNSD kao dio dogovora, a ne kao dio problema“, kazao je Radončić.

Radončić očito u skladu sa svojim političkim pozicijama priželjkuje truhli kompromis za račun etničkih politika, koji nije ništa drugo nego etnička podjela države Bosne i Hercegovine.

Takav stav Radončića samo potvrđuje saznanja Patrije da je zamišljeni model izmjena Izbornog zakona BiH već prije nekoliko mjeseci izrađen na relaciji Dragan Čović - Fahrudin Radončić - Delegacija EU u BiH, te da je u tom smislu, međunarodnim zvaničnicima, putem sporednih diplomatskih kanala predstavljen kao najlakša moguća opcija.

Po toj opciji suštinski bi bili uvaženi zahtjevi HDZ-a, što objašnjava pregalničko zalaganje lidera SBB-a za HDZ-ovo takozvano legitimno predstavljanje i njegovo lobiranje u SDA i SDP-u s ciljem da se pod pritiskom međunarodnih zvaničnika izađe u susret zahtjevima HDZ-a.

(A.Č.Z.)

#BiH