Članak

Iako KS daje 4 miliona KM, Delić ne zna ko bira bh. medije za EXPO Dubai

Drugo pitanje je da li bi Via Media Dubai uopšte bila angažirana oko EXPO Dubai 2020. da Kanton Sarajevo nije učesnik EXPO-a.

Piše: A. Vrabac

Paviljon BiH na EXPO Dubai 2020 bit će zvanično predstavljen 18. decembra kada će biti obilježen nacionalni dan BiH. Cijelu organizaciju preuzeo je Kanton Sarajevo nakon što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o učešću na EXPO-u.

Ministar privrede KS Adnan Delić 16. septembra je javnost upoznao da će Vlada KS zatvoriti finansijsku konstrukciju učešća na EXPO-u, a ona će iznositi više od 4 miliona KM. Na konferenciji 28. oktobra kazao je:

„Što se tiče agencije koja će raditi implementaciju i realizaciju za EXPO one ponude koje smo mi njima dostavili radi se o agenciji Via creative marketing and menagment i radi se o agenciji Simmetrico koja je radila već određene poslove za naš paviljon odnosno radili su isprint svih materijala koji se nalaze na našem štandu“, kazao je Delić.

On je istakao kako su se ugovorom sa organizatorom EXPO Dubai obavezali na povjerljivost podataka.

No, nekoliko pitanja nameće se u bh. javnosti, osim onog kako i na šta će biti utrošena 4 miliona KM. Prva rata od 1,1 milion KM već je uplaćena.

Ako je EXPO Dubai počeo 1. oktobra, zašto je onda jedna od agencija Via Media Dubai tek raspisala oglase za zapošljavanje 30. oktobra tražeći PR menadžera, menadžera socijalnih/društvenih mreža, event menadžera, ako su već bili angažirani na organizaciji EXPO Dubai 2020.

Ukoliko analizirate Facebook stranicu Simmetrico Network pronaći ćete fotografije paviljona koje su radili za Crnu Goru, Azerbejdžan. Kada je riječ o Azerbejdžanu Simmetrico navodi da pune dvije godine pripremaju paviljon Azerbejdžana.  

Drugo pitanje je da li bi Via Media Dubai uopšte bila angažirana oko EXPO Dubai 2020. da Kanton Sarajevo nije učesnik EXPO-a.

Ukoliko analizirate njihovu Facebook stranicu objave o EXPO-u počele su tek nakon što je Kanton Sarajevo najavio učešće.

Građani Kantona Sarajevo imaju pravo znati kako će i na koga biti potrošen novac, kao i ko će predstavljati BiH na EXPO-u ako se to uopšte može nazivati državnim predstavljanjem. S obzirom da su toga svjesni i u Vladi KS, bili su vrlo oprezni kod donošenja odluke o formiranju Organizacionog odbora pa se ta odluka naziva „ODLUKA O OSNIVANJU ORGANIZACIONOG ODBORA ZA UČEŠĆE NA SVJETSKOJ IZLOŽBI EXPO 2020 DUBAI“.

Vlada KS je 12. oktobra dopunila odluku dodajući predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine za člana. Ministar Delić je na press konferenciji 28. oktobra kazao da su neke institucije dostavile imena, neke nisu. Ovom odlukom ostalo je nejasno ko učestvuje na EXPO-u da li Kanton Sarajevo ili država Bosna i Hercegovina.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je jučer Poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izožbi EXPO 2020 Dubai.

Ranije je objavljeno da je predviđeno predstavljanje 80 kompanija iz različitih industrija, a paket podrške podrazumijeva avio kartu, vizu i putničko osiguranje za jednu osobu, pet noćenja u hotelu, prevodioca, vodiča i mnoge druge administrativno – tehničke usluge.

Kompanije koje ne budu odabrane mogu o svom trošku ići u Dubai.

S obzirom da se već govori i o nekolicini medija kojima je osiguran put u Dubai, pitali smo Ministarstvo privrede ko je odabrao medije i po kojem kriteriju za odlazak u Dubai.

„Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo potpisalo je ugovor s organizatorom EXPO 2020 Dubai i taj ugovor podrazumijeva cijeli paket usluga koje će organizator isporučiti ili angažirati svoje partnere da ih isporuče za nastup Bosne i Hercegovine na istoimenom sajmu. S tim u vezi, Ministarstvo privrede nema nikakvih obaveza u vezi s navedenim, osim nadzora, ukoliko se ukaže potreba za njim. Dakle, sve rade agencije koje imaju ugovor s EXPO-om, pa tako i izbor medijskih kuća koje će imati priliku da izvještavaju s Nacionalnog dana koji je planiran za 18.12.2021.godine.

Također, Ministarstvo privrede trenutno nema informaciju koje medijske kuće su pozvane, a naš jedini uvjet je bio da prilikom odabira medija ne bude izostavljena Televizija Sarajevo, obzirom da je ona kantonalna televizija a Kanton Sarajevo plaća troškove, te smo smatrali da je bitno da TVSA bude ispoštovana na taj način“, navode iz Ministarstva privrede KS.

Kako istuču, Ministarstvo privrede KS raspolaže informacijom od organizatora da su na osnovu međunarodnog monitoringa medija, osim medija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i međunarodnih medija, na ceremoniju obilježavanja Nacionalnog dana BiH, pozvani i bosanskohercegovački mediji koji mogu obezbijediti nacionalnu pokrivenost i doseg da informacije o dešavanjima na Expo 2020 dođu do svakog građanina BiH, u zemlji i u inostranstvu.

„Na koncu, vjerujemo da agencije partneri organizatora rade sukladno propisima koji se odnose na sve učesnike i da na osnovu toga vrše selekciju medija koji će izvještavati s paviljona Bosne i Hercegovine“, navode iz Ministarstva privrede KS.

Posljednju izmjenu Vlada KS u vezi Organizacionog odbora napravila je 8. novembra a među članovima nema predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

#BiH