Članak

Schmidt za BN: Posmatram šta se dešava s Izbornim zakonom, nema oduzimanja nadležnosti RS-u

Kazao je da ko god postane kancelar i koja god vlada bude u Njemačkoj on će se angažirati za BiH ali kako za BiH tako i za Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Kosovo.

SARAJEVO, (Patria) - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u intervjuu za BN TV kazao je da je činjenica da je on visoki predstavnik i izabrao ga je UO Vijeća za implementaciju mira.

„Ja želim da zajedno učinimo nešto za sve ljude u BiH, oni koji blokiraju oni blokiraju sami sebe”, kazao je Schmidt o aktuelnoj blokadi institucija BiH.

Govoreći o odluci bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida nakon kojeg je uslijedila blokada političara iz RS-a Schmidt je kazao da on dolazi iz zemlje u kojoj su počinjeni mnogi ratni zločini, ali ne trebamo zaboraviti da su kažnjavani pojedinci a ne zemlja.

“Nema nijednog naroda koji je na optuženičkoj klupi. Trebamo da poštujemo sve žrtve i ne vidim zašto to ne bi bilo moguće i ovdje”, kazao je.

Nije želio otkriti koji politički predstavnici iz RS-a su ga kontaktirali.

“Interesi RS i FBiH trebali bi biti isti, njihov interes bi trebao da bude razvoj zemlje i njen ekonomski napredak. BiH je potreban razvoj i potreban je razgovor”, dodao je.

On je kazao da EU i međunarodna zajednica na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma igraju ulogu koja je važna, a put BiH ipak vodi od Dejtona ka Briselu. Dodao je da je Turska angažirani akter u UO PIC-u, te da je predsjednik Erdogan u razgovoru sa kancelarkom Merkel podržao njegovu kandidaturu.

Na pitanje da li može garantovati ljudima u RS da njegov mandat neće proći u pokušajima o oduzimanju nadležnosti RS kazao je:

“Iako sam ja političar a ne diplomata, ovdje sam isto tako Bavarac i dobro znam da se u saveznoj državi mogu dati prava saveznima pokrajinama kao što je u Njemačkoj ili kako je to slučaj u BiH i entitetima tako da ta zabrinutost nije opravdana i do toga neće doći. Ja imam razumijevanja za regionalne posebnosti i one se moraju poštovati”, kazao je.

Schmidt je tokom razgovora kazao da je ovdje naučio da se njegove izjave i kada nešto nije rekao dalje razvijaju.

“Pripisuju mi se neke izjave o Izbornom zakonu koje nisam rekao već sam samo opisao situaciju”, kazao je misleći na simpozij u Njemačkoj gdje je Dragana Čovića nazvao “pravim predstavnikom Hrvata”.

Kada je riječ o bonskim ovlaštenjima Schmidt je poručio da je to alat koji ima na raspolaganju ali da ga neće koristiti kada je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji te dodao da vjeruje u pravosuđe ove zemlje.

Na pitanje o Izbornom zakonu i da li će se aktivno uključiti u taj problem Schmidt je kazao:

“Izbori žive od povjerenja glasača u pravednost izbora, ako tu ima nekih problema ako to nije obezbijeđeno onda se taj problem mora riješiti. Ja se zalažem za transparentnost  izbornog  zakonodavstva i da se svi glasovi korektno prebroje. U tom smislu postoje i prijedlozi Venecijske komisije i Vijeća Evrope i sa velikim zanimanjem posmatram šta će se desiti u tom pogledu i smatram da je to jako važno za glasače.". 

Kazao je da ko god postane kancelar i koja god vlada bude u Njemačkoj on će se angažirati za BiH ali kako za BiH tako i za Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Kosovo.

“Založit ću se za ovu regiju i za BiH kako u Briselu tako i u Berlinu. Dobro znam da je za šest zemalja Zapadnog Balkana da su na zajedničkom putu, i ta ideja Otvorenog Balkana za koju se zalaže i predsjednik Vučić i Rama to je definitivno i što je naš položaj i na tome treba da zajedno radimo tako da je posjeta Merkel Beogradu i Tirani bila važna u tom smislu", kazao je. 

S druge strane Miguel Berger, državni sekretar u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova kazao je za DW da “službeni Berlin podržava zajedničko tržište (Common Regional Market – CRM)”, predstavljano kao alternativu inicijativi „Otvoreni Balkan" koju su, pod radnim imenom „Mini-Schengen“ pokrenuli lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Njemački analitičar Bodo Weber također je sličnog stava kao Berger te je kazao da je Otvoreni Balkan paralelni proces Berlinskom te da je on stekao dojam iz Merkelovih izjava da Berlin nije za tu inicijativu.  

#BiH