Članak

Andrijana Tomić za NAP: Izvinjavam se svima zbog neumjesnih izjava, bile su u afektu

U želji da rasvjetlimo cijeli slučaj, novinari Patrije prvo su se javili UIO, gdje nam je glasnogovornik Ratko Kovačević pojasnio da Andrijana nije uposlenik ove agencije. 

Piše: Rasim BELKO


Javnost je proteklih dana bila uznemirena porukama na društvenim mrežama koje je u raspravi napisala djevojka iz Bijeljine Andrijana Tomić. Mnogi su njeno ponašanje osudili, posebno jer se u medijima pojavila fotografija na kojoj je Andrijana u uniformi Uprave za indirektno oporezivanje. 

U želji da rasvjetlimo cijeli slučaj, novinari Patrije prvo su se javili UIO, gdje nam je glasnogovornik Ratko Kovačević pojasnio da Andrijana nije uposlenik ove agencije. 

A potom smo se javili Andrijani Tomić, koja je za Patriju o svemu kazala: "Uopšte nisam imala namjeru da izazovem bilo kakav haos, neke riječi su izvučene iz konteksta. Izazvana sam od strane gospodina Ernada Čorhodžića, jer je dotični gospodin pomenuo nekakvo protjerivanje, koje ja ni ne pamtim. Saosjećam sa ljudima koji su protjerani. Ovim putem želim da se izvinim ako sam bilo koga lično uvrijedila, tačnije narod islamske vjeroispovijesti". 

"Osuđujem rušenje bilo čijih vjerskih objekata, ako je to mimo volje toga naroda.  Nadam se da ćete ovaj tekst prenijeti kako sam i napisala", istakla je Tomić.  

Kaže da sada dobija mnoštvo uvreda od pojedinaca i da bi željela da zaustavi daljnje priče na ovu temu. 

"Još jednom se izvinjavam Vama, kao novinaru, i cijelom narodu BiH. Kao i svima ostalim koji su se našli uvrijeđeni mojom replikom prema dotičnom gospodinu. Nije nimalo umjesna, ali je svakako bila u afektu", kaže Tomić za Patriju.

Pitali smo Andrijanu i o slikama u uniformi Uprave za indirektno oporezivanje.

"Završila sam Srednju saobraćajnu školu, ovdje u Bijeljini. Po zanimanju sam špediter, a to je usko vezano sa carinom. Cijeli razred je fotografisan u uniformi, ali ja nisam ovlaštena da prosljeđujem tuđe fotografije. A sto se tiče uniforme, ona je uzeta za potrebe slikanja. I, nemam nikakve podatke o tome", navela je Tomić u odgovoru za Patriju. 

Nadam se da će primjer Andrijane Tomić biti dovoljan primjer mladima da istupi u afektu na društvenim mrežama mogu da zagorčaju život i njima i njihovim porodicama. 

Istovremeno, vrijeme je da se prestane s medijskom praksom osude nečijih objava i stavova, prije nego ih se pita šta i kako je uzrokovalo takvo ponašanje. 

#BiH