Članak

Ne vjeruj Hrvatskoj ni kad darove nosi: Vučić je za vas europejac na kvadrat!

Što bi se kazalo – ne vjeruj Hrvatskoj ni kad darove nosi.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZeneca vakcina Bosni i Hercegovini, polovina doza će ići Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 hiljada doza će se rasporediti na ostatak BiH, poruči nam HDZ ministrica u Vijeću ministara BiH Ankica Gudeljević. 

Što bi se kazalo – ne vjeruj Hrvatskoj ni kad darove nosi. Sastanak su obavili ministar unutarnjih poslova Davor Božinovića i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević. Valjda ministar unutrašnjih poslova Hrvatske zna koje su potrebe BiH za vakcinama, pa je napravljena i 'ravnopravna' podjela. Dajte polovinu legitimnim, tamo gdje najviše ima Hrvata ostalim eto tek toliko da se nađe. 

Meni lično niti treba hrvatska donacija niti bih je prihvatila, jer segregacije mi je preko glave. Nikada lično ne pišem tekstove, ali sada moram. Naše vlasti doveli su nas da biramo između dva zla. Pa ću reći hvala Aleksandru Vučiću. On je makar vakcinu poklonio svima. Nije vršio raspodjele, nego pokazao Hrvatima kako se biva europejac.

A, sad još o Hrvatskoj. 

Još uvijek su žive rane od nastavka Hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata prema Bosni I Hercegovini oličenog u ‘non-paper’ kojeg je osmislila Hrvatska, a potpisale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar. Istina nije veliki broj članica EU potpisalo ovaj dokument, I brzo je propala ‘hrvatska briga za BiH’, ali namjere su jasne. 

Hrvatska je kao spremna pomoći BiH na njenom putu ka EU, a jasno je da je ovaj dokument nepotreban jer u mnogome podsjeća na Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU. Sada imamo i vakcine, kao pomogli su, a zapravo najviše pomažu teritoriju koju smatraju svojom. 

A, navikli smo na ovakvo ponašanje susjeda, koje umotaju priču u zlatni celofan, a u njemu namjere koje nisu čiste.
Tako ćemo osvježiti memoriju malo zaboravnijim osobama.

Vrh Hrvatske, valjda iz dobrih namjera konstantno je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Zvaničnici upadaju nenajavljeni i nepozvani, raspiruju podjele i mržnju. 
Vlada Hrvatske ušla je u Aluminij, a malo kasnije tog Aluminija više nije bilo. 

Hrvatska iz ove države izvlači novac kroz svoje kompanije, uzima nam vodu da proizvodi struju, desničari uzimaju glasove, otimate sportiste, ali i druge ljudske i prirodne resurse. Svjesni su u Hrvatskoj da onog dana kada Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju, puno toga neće moći provoditi što danas propagiraju. Izgradili ste most čime nam smanjujete izlaz na otvoreno more, iako na to po međunarodnim konvencijama imamo pravo. Hrvatska ne želi sporazum o granici s Bosnom iH Hercegovinom jer nam ne želite priznati pravo na morsku teritoriju, iako je to otac vaše nacije priznao. Ne obazire se Hrvatska na sva upozorenja oko izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada u toj regiji na Trgovskoj gori. Siječete šumu kod Bihaća kao da je vaša. Nikakvog poštovanja spram integriteta i suvereniteta BiH ne pokazuje Hrvatska.

Vaša obavještajna služba - SOA u našoj je državi pokušala instalirati “teroriste” u liku i djelu neznalica s predznakom islama. Migrante hrvatska policija napada i premlaćuje u Bosni i Hercegovini. Push back spram tih ljudi daleko je od civiliziranog svijeta i onoga što EU zagovara. Zato nikakvi ‘non paperi’ o BiH ne mogu biti dobronamjerni, a vakcine još manje. I to one koje mnoge zemlje odbacuju zbog kontraindikacija.

Pitanje je, što kolega davno postavi, hoće li nam Hrvatska pomagati kao njen otac nacije Franjo Tuđman, koji je u Karađorđevu planirao podjelu s najvećim zlotvorom u historiji Balkana Slobodana Miloševića. 

Ili će nam pak podršku dati kroz podmladak HVO-a spreman za nove Ahmiće, Hipodrom i slično. Planiraju li u tu pomoć Bosni i Hercegovini uvrstiti i novi Udruženi zločinački poduhvat?

Mnogo je neodgovorenih pitanja, a svaka nova pomoć otvara stare rane. Ne pomažite nam više molimo vas!
 

#BiH