Članak

AU u BiH i Prcić pod istragama: Tužilaštvo TK zatražilo pomoć od institucija SAD

Istraga je pokazala da je Mehmedagić naknadno upisan u matične knjige fakulteta što je falsifikat i krivično djelo. 

Piše: Amra Vrabac 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona od novembra 2020. godine radi na predmetu Američki univerzitet u BiH kada je izvršen pretres prostorija koje koristi AU u BiH i privatnog stana u kojima su pronađene odštampane diplome studenata. Osnivač tog univerziteta Denis Prcić kojeg istražuju tri tužilaštva ima status osumnjičenog, potvrđeno je iz Tužilaštva TK za Patriju. 

Podsjećamo, Prcića je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju AU u BiH što je uslovljavao izdavanjem diploma. Neki su pristali platiti i dobili su diplome, dok studenti koji nisu platili još uvijek nisu dobili diplome.

„U predmetu vezanom za Američki univerzitet u BiH Tužilaštvo TK u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije-odsjek za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije MUP-a TK, obavlja niz istražnih radnji. U toku su saslušanja većeg broja osoba u svojstvu svjedoka, a do sada je saslušano više od 130 osoba. Putem međunarodne pravne pomoći Tužilaštvo se obratilo nadležnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama radi prikupljanja određenih dokaza relevantnih za krivični postupak“, navode iz Tužilaštva TK u odgovoru za NAP.

Kako nam je dalje potvrđeno Općinski sud Tuzla je na prijedlog Tužilaštva proveo postupak sudskog obezbjeđenja dokaza.

„Radi se o materijalnoj dokumentaciji koja je izuzeta iz Univerziteta tokom obavljenih pretresa, između ostalog,  i diplome studenata, evidencije i druga dokumentacija potrebna za verifikaciju diploma, kako bi se obezbijedila zakonitost dokaza koji se koriste u krivičnom postupku, a  s druge strane kako bi se originalna dokumentacija vratila Univerzitetu i da na taj način studenti dalje mogu ostvarivati svoja prava vezana za studiranje i izdavanje diploma. Sudskim obezbjeđenjem dokaza Tužilaštvu je osigurano da se kopije koje su vjerne originalima dokumenata mogu koristiti u daljem toku krivičnog  postupka kao dokazni materijal. Na ovom ročištu sud je donio rješenje da se dokumentacija i originalne diplome studenata, sa potpisima dekana i rektora, vraćaju AU BiH kako bi iste bile dodijeljene osobama na koje glase“, navode iz Tužilaštva TK.

Iako već mjesecima traje istraga, a skoro svi procesi i nastava su zaustavljeni na AU u BiH, konačne tužilačke odluke u ovom slučaju još uvijek nema. S obzirom da i Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH vode istrage o radu AU u BiH, izdavanju diploma, te drugim neregularnostima vezanim za Prcića i njegov privatni univerzitet, uspostavljena je saradnja sa Tužilaštvom TK.

Kada je riječ o Tužilaštvu BiH istraga se vodi o izdavanju diplome prvom čovjeku OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji je nakon poništenja jedne fakultetske diplome, priložio drugu ali ovog puta sa AU u BiH. Istraga je pokazala da je Mehmedagić naknadno upisan u matične knjige fakulteta što je falsifikat i krivično djelo. 

Istraga Državnog tužilaštva otvorila je i druga pitanja o samom radu Prcićevog univerziteta u Sarajevu gdje nikada nije imao dozvolu za rad (osnovan je u TK), a upisivao je stotine studenata, dok su među profesorima i dekanima bili ljudi iz vrha politike, odbrane, sigurnosti. Mnogi od njih danas ne žele da im se imena vežu za AU u BiH ili tvrde da već godinama nemaju nikakve poveznice sa Prcićem. Patria je ranije objavila imena predavača i profesora na AU u BiH, a istrage bi mogle pokazati kako su svjesno učestvovali u nezakonitim radnjama.

AU u BiH u Sarajevu nikada nije imao vlastite prostorije već je prostor iznajmljivao, a iako je njegov legitimitet bio upitan to nije spriječilo Prcića da ostvaruje saradnju i potpisuje sporazume sa ministarstvima, institucijama, organizacijama iz policijskog i sigurnosnog sektora. Široka mreža uvezanih struktura koja je bila pokriće za nelegalan rad Prcića u Sarajevu gdje mu je tržište bilo veće i primamljivije polako izlazi na površinu.

#BiH