Članak

Zelene beretke prisjetile se 3. maja '92: Od tada kreće pakao za Sarajevo

"Zbog vas dragi saborci opstala je jedna i jedna domovina Bosna i Hercegovina", zaključio je Alić.

SARAJEVO, (Patria) - Danas se obilježava 29. godišnjica od bitke u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj (ulica Hamdije Kreševljakovića), a članovi Zelenih beretki danas su položili cvijeće i prisjetili se tog 3. maja 1992. godine. 

Treći maj najznačajniji je dan u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kazao je na današnjem obilježavanju dešavanja od prije 29 godina Vahid Alić, predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Stari Grad.

"Drugog i trećeg maja bivša JNA pokazala svoje pravo lice, a i ranije su Zelene beretke znale šta se sprema. Drugog maja bivša JNA potpomognuta raznim paravnojnim jedinicama i SDS-om žestoko je napala Sarajevo probajući pokazati da je ovakva država nemoguća. Ipak, naše patriotske snage uspjele su porazati četvrtu najveću vojnu silu u Evropi, kazao je Alić.

On je istakao da je nakon tog dana krenuo pakao i najduža opsada u historiji.

"Zbog vas dragi saborci opstala je jedna i jedna domovina Bosna i Hercegovina", zaključio je Alić.

Tog 3. maja 1992. kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA.

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu otetog i zarobljenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

"Nažalost, ni tada bivša JNA nije ispoštovala dogovor gdje je trebala izaći samo sa ličnim stvarima. Krenuli sa punom ratnom opremom i naoružanjem te je u bivšoj Dobrovoljačkoj došlo do razmjene vatre sa našim pripadnicima gdje veći broj naših pripadnika ranjen, a na strani bivše JNA poginulo je šest vojnika i određen broj istih je ranjen. Zaustavljena je kolona i pružena im je pomoć, ostali su zarobljeni i kasnije razmjenjeni. Od toga dana kreće pakao za Sarajevo i njegove građane - zaključio je Alić.

#BiH