Članak

Bosanski jezik se vraća u OŠ Sveti Sava

Odlukom Osnovnog suda djeca i roditelji u Vrbanjcima dobili bitku

SARAJEVO, (Patria) - Odlukom Osnovnog suda u Kotor Varoši od naredne školske godine djeca iz Vrbanjaca konačno bi mogla nastavu pohađati u Osnovnoj školi Sveti Sava, ali ovaj put po bosanskom planu i programu. Vrbanjci bi kaže, struka mogli biti dobar primjer za ostvarivanje prava na školovanje na maternjem jeziku, na cijelom području Republike Srpske.

Roditelji iz Vrbanjaca, čija djeca već osmu godinu umjesto u matičnoj, zbog nepostojanja nacionalne grupe predmeta, nastavu pohađaju u isturenom odjeljenju škole iz Jelaha, i to u prostorijama lokalnog mekteba, ne kriju zadovoljstvo odlukom suda iz Kotor Varoši. Kažu, višegodišnja pravna borba urodila je plodom, te će i njihova djeca moći ostvariti svoje pravo.

 „Da se djeca sutra vrate da zajedno idu sa Srbima, Hrvatima da idu zajedno u školu, da se druže. Što se kaže da grade bolje za sve njih, jer ovo će njima ostati naša ova država BiH“, smatra jedan od roditelja, Nedžad Smajlović

 „Nadamo se, ako bog da da ćemo svi skupa zajedno sa drugom djecom da ostvare svoja prava i da pohađaju svoj bosanski jezik smatra Selvira Bilić, roditelj.

Nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske, prije više od godinu, usvojio tužbeni zahtjev roditelja iz Vrbanjaca, a škola Sveti Sava odluku nije provela, Osnovi sud u Kotor Varoši  odbio je sve prigovore Vlade RS-a i tužene škole, te naložio radnje i mjere po kojima se u  školuuvodi nacionalna grupa predmeta.

„RS i škola nemaju više ni jedan razlog niti pravni lijek da ignorišu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda i ovo će morati riješiti pa makar i uz izricanje novčane kazne“, poručio je Haris Kaniža, pravni zastupnik roditelja djece.

#BiH