Članak

Ministra Štetu ne mogu prevariti štetočine iz GRAS-a

Nadzorni odbor između želja i SDA i realnosti

Prava pometnja vlada u GRAS-u nakon što je Četvorka preuzela vlast u Sarajevu. Svjesni da će se puno toga promijeniti pojedinci u ovom preduzeću bliski strukturama SDA čiji predstavnici krivično odgovaraju za malverzacije s javnim nabavkama pokušavaju što duže zadržati sistem koji samo njima odgovara.

Aktuelni v.d direktora Almir Ahmetspahić  je podnio ostavku zbog stranačkih obaveza. Oni koji su odavno pod snažnim utjecajem lobija bivšeg predsjednika sindikata GRAS-a Adnana Himzanije žure da se ostavka usvoji i za v.d direktora prema saznanjima Patrije postave nedavno u GRAS dovedenog Zorana Miljuša. Stručnjak iza kojeg je neuspješna priča sa Doncaffe doveden je da razvija marketing GRAS-a. Krenuo je otvarajući prostor da od reklamiranja na vozilima GRAS-a profitira firma koja se bavi zaštitom ptica.

Plan je bio da Nadzorni odbor danas obavi imenovanje, a Miljuš bi osigurao da na svim važnijim pozicijama ostanu oni kojima nikako ne odgovara progresivni plan ministra Adnana Štete koji je i ranije za kratko vrijeme pokazao da GRAS ne vidi kao firmu iz koje će isključivo interesne grupe ispumpavati novac.

Ključna figura interesnim strujama u SDA za ovo je predsjednik NO Adis Šehić koji je tu opstao iako je svima poznato da je njegov uspon u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH vezan za SDP. SDA u Nadzornom odboru i bez Šehića ima većinu, ali im je potrebna njegova saglasnost jer bi im to bilo opravdanje da je to volja i Četvorke iako je to mimo onog što ministar Šteta želi.

Narednih dana će biti određenih promjena i ova Vlada će ići sa prijedlogom za imenovanje Skupštine preduzeća koja će dalje prema procedurama i u skladu sa zakonom ići dalje vezano za organizaciju preduzeća.

"Ovaj put ćemo ići još ozbiljnije, jer vidimo da je stanje nažalost  svake godine sve teže i teže, rekao nam je Šteta.

Prema informacijama Patrije Šehić je pod velikim pritiskom. Svjestan je da ministar Šteta nije naivan pa bi mu kao izlaz iz neugodne situacije mogla biti povreda noge zbog koje ne dolazi često u GRAS. Nova Vlada KS će uskoro svakako imenovati rukovodstvo u GRAS-u, ali je jednako važno da osigura kako do tada ne bi bila nastavljena poslovna politika preduzeća od koje je građane uglavnom boljela glava. Vrijeme je da i uposlenici GRAS-a pomognu da ministar Šteta nastavi tamo gdje je je zaustavljen nakon smjene. Njegova vizija je stabilno preduzeće i funkcionalan javni prevoz. Na tom putu su ipak potrebni novi ljudi.

 

#BiH #GRAS #AdnanŠteta #Direktor #Planovi