Članak

'ZEMLJOTRES U SUDU' Debevec spašava Osmicu, pismo otkriva plan

Pravosuđe je na vrhuncu prekretnice.

(Patria) - Pravosuđe je na vrhuncu prekretnice. Nakon odlaska Milana Tegeltije sve oči uprte su u glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i predsjednika Suda Ranka Debeveca.

Obračun ove dvije institucije na personalnom nivou ne prestaju. Politike koje podržavaju Tadić i Debevec konstanto traže više. Nezavisnost je davno izgubljena. Tadić to dokazuje nečinjenjem konkretnih poteza u slučaju Ikona, nabavke Poljske bolnice u RS, utrošku više od 20 miliona putem direktnih sporazuma u vrijeme pandemije, a Debevec je preokupiran spašavanjem Osmana Mehmedagića.

Tako se na mail adrese sudija i tužioca pojavilo šokantno pismo, upućeno 14. 1. 2021. Pismo je dobio je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec.

Odmah u petak 15.1.2021., Debevec je, prema saznanjima Patrije, pokušao sudije Suda BiH, ili bar većinu natjerati da se ograde od tog pisma nakon čega bi uslijedilo javno saopćenje, demanti Suda BiH kojim sudije Suda BiH jedinstveno izjavljuju da nisu autori tog pisma, da se ne slažu sa njegovim navodima i zahtjevima i da stoje čvrsto uz predsjednika Suda BiH u odbrani njegovog integriteta, časti, dostojanstva.

Između ostalog u pismu se navodi da je općepoznata činjenica njegovih "dobrih" odnosa kao predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, sudije Ranka Debeveca, sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osmanom "Osmicom" Mehmedagićem, pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja direktora Osmanagića, istrage, podizanja optužnica i suđenja.

„Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama svoga položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlaštenja direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH, OSA-e, Osmana "Osmice" Mehmedagića, posebno kada su u pitanju legalizovanje ili prikrivanje privatiziranih i kriminalnih aktivnosti OSA-e i njenih mentora iz sjene.

Zašto? Svakako ne iz nacionalnih ili vjersko tradicijskih razloga, jer si predsjedniče Debevec porijeklom španski jevrejin sefard. Niti samo po osnovu novčanih poklona ili sličnih protuusluga, mada svi znamo koliko voliš novac kojeg Ti nikada nije dovoljno.

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osman \"Osmica\" Mehmedagić, ucjenjuje Tebe predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, sudiju Ranka Debeveca, kompromitirajućim snimcima Tvojih brojnih slučajeva tzv. \"potkivanja\", kompromitirajućim snimcima kontakata sa dokazanim saradnicima izraelske obavještajne agencije Mossad na Tvojim počecima mandata predsjednika Suda“, navodi se u pismu.

DONOSIMO INTEGRALNO PISMO

Mi, sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pozivamo Vas da odmah i bezuvjetno date ostavku na funkciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i vratite mandat sudije Suda Bosne i Hercegovine, iz svih poznatih razloga sa kojima je djelimično upoznat i ostatak pravosudne zajednice, kao i šira domaća javnost i međunarodne institucije u BiH.

Svi mi, sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, znali smo od prvog dana Vašeg mandata sudije i potom predsjednika Suda Bosne i Hercegovine da  nećete moći, niti željeti uspješno obavljati složene zadatke i poslove sudije, niti zahtjevnu, časnu i odgovornu dužnost predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, ali tada nismo znali, niti pretpostavljali da ćete tako brzo na tim pozicijama učiniti toliko loših i nečasnih, kriminalnih djela, koja Vas čine ne samo nedostojnim vršenja te visoke funkcije predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, već nedostojnim i vršenja  časne dužnosti sudije Suda Bosne i Hercegovine, jednako Vaše prve godine mandata, kao i ove četvrte godine, u ovoj 2021.

Tih dana, sada te davne 2016. godine, kada ste se kandidovali za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i potom na sramotan način bili izabrani na tu dužnost, kada smo saznali da Vas je za tu funkciju kao buduću marionetu \"Pravosudne mafije\" izlobirala tadašnja potpredsjednica VSTV BiH, Vaša prijateljica tužiteljica Jadranka Lokmić Misirača, sa kojom ste radili par godina u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, znali smo da to neće biti dobro  za Sud Bosne i Hercegovine, ni za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, niti za pravosuđe u cjelini, posebno ne za građane BiH.

Zašto? Jer smo Vas mi kolege sudije u Sudu BiH i mi kolege tužioci u Tužilaštvu BiH  dobro upoznali kao kolegu i kao čovjeka, pa saznali o Vama, o Tebi Ranko, kao kolegi i čovjeku, da si poluobrazovan, polustručan, polijen, sujetan, nepošten, sebičan,  korumpiran, gladan, razvratan, sirov, nepristojan i nevaspitan,  bolesno ambiciozan, zbog čega si bio spreman \"prodati dušu đavolu\" za zvanje, položaj, novac. I prodao si je, svima koji su dobro plaćali, svima kojima si vjerno služio i doskora lojalno i bespogovorno ispunjavao sve naloge zbog vraćanja \"dugova\", odnosno zbog Tvoga nezakonitog i nepravilnog izbora za sudiju i predsjednika Suda BiH.
Prodavali ste se predsjedniče Debevec i drugima, političarima i poslovnim ljudima, kao i mafijašima, za odgovarajuće poklone, protuusluge, novčane i nenovčane, ali zasigurno dobro unovčive.
I jednog dana je, kako kaže ona narodna, \"pukla tikva\" jer nisi mogao dugoročno istovremeno svima biti lojalan i dobar, svima služiti, ispunjavati želje i narudžbe, od svih uzimati novac i obećavati nemoguće, dugoročno sjediti istovremeno na svim  stolicama.

A kako si ispunjavao i ispunjavaš njihove nemoralne, kriminalne želje, narudžbe?

Nećemo se zadržavati na periodu Tvoga kratkotrajnog angažmana kao tužitelja Tužilaštva BiH, jer to više nije aktuelno, a ostao si u sjećanju kolega u Tužilaštvu BiH da si više proveo na lažnim i hipohondrijskim bolovanjima nego na poslu, da si bio nestručan i lijen tužilac, da si bježao od složenih predmeta, i da si jedva završavao najjednostavnije predmete na najlakšem tužilačkom referatu koji si na kraju dobio nakon nekoliko vanjskih intervencija. Sjećaju se kolege tužioci i toga, da ako nisi bio na bolovanju ili na brojnim pauzama, da si vrijeme \"ubijao\" bezuspješnim proganjanjem i seksualnim uznemiravanjem mladih službenica i pripravnica u Tužilaštvu BiH.

Kao sudija Suda BiH ponašao si se isto kao i tužilac u Tužilaštvu BiH: nestručan i lijen sudija, radio na najlakšem sudijskom referatu i predmetima, bio na čestim nepotrebnim bolovanjima i neosnovanim izostancima, te nastavio bezuspješno  proganjati i seksualno uznemiravati mlade savjetnice, saradnice i pripravnice, sada u Sudu BiH.

Nakon Tvoga nezakonitog sramotnog izbora za predsjednika Suda BiH, sa njegovim detaljima su se do sada svi upoznali, prvo si sam sebe kao dotadašnjeg sudiju krivičara prvostepena, koristeći se pogodnostima i ovlaštenjima predsjednika Suda, proizveo u sudiju drugog stepena istog Suda, kao sudiju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, a odmah nakon toga svoju intimnu prijateljicu, sudiju krivičara Amelu H., takođe koristeći se ovlaštenjima predsjednika Suda, proizveo u sudiju drugog stepena, kao sudiju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, tako da sada imaš vjernog saveznika za \"odlučivanje\" po žalbama protiv prvostepenih presuda, bilo u zajedničkim žalbenim vijećima u kojima uvijek imate većinu za odlučivanje, ili u drugim žalbenim vijećima u kojima trebate \"pronaći\" samo još jednog kolegu sudiju za potrebnu većinsku odluku, a takav se kolega uvijek pronađe, svi znamo koje  su to kolege sudije spremne na takvu \"saradnju\".

Mnogo je prvostepenih krivičnih  presuda predsjedniče Debevec koje si na taj način u drugom stepenu nezakonito potvrdio, ukinuo, preinačio, bilo po narudžbama Milana Tegeltije dok si bio \"njegov igrač\",  ili tužiteljice Misirače i drugih iz njihovog dojučerašnjeg lobija u VSTV BiH, po osnovu vraćanja duga za nezakonit izbor, bilo po narudžbama drugih novih mentora Osmana \"Osmice\" Mehmedagića i njegovih mentora, kao i \"uspješnih poslovnih osoba\", mafijaša, K

Kada je u pitanju prvostepeni krivični referat, svi znamo da imaš nekoliko vjernih sudija poslušnika krivičara, nažalost naših kolega, na svim krivičnim referatima, od sudije za prethodni postupak do sudije za prethodno saslušanje, od referata općeg kriminala, preko organiziranog, do ratnih zločina, sudije koje Ti \"završavaju predmete\" u prvom stepenu, a  koje Ti potom sa sudijom drugog stepena Amelom H. i drugim Tebi lojalnim sudijama drugostepenima potvrđujete ili mijenjate po potrebi.

Pa tako, na prvom stepenu krivičnog referata, upravo za takve potrebe imaš  sudiju Davora J. kojeg si proizveo u podprijedsjednika Suda, svoga zamjenika, zatim sudiju Minku K. za koju si se kod kolega izborio da nezakonito ostane na dugogodišnjoj poziciji šefa Krivičnog odjeljenja, sudiju Halila L. kojeg si izlobirao da bude novi član VSTV BiH ispred sudija Suda, pa do sudije Nenada Š. kojeg i dalje upravo za te stvari i potrebe uporno držiš  na prvostepenom krivičnom referatu unatoč činjenici da se on odavno trebao razriješiti sudijske dužnosti zbog sudijske nesposobnosti, njegovog notornog dugogodišnjeg hroničnog alkoholizma i stim u vezi posljedica koje je njegov alkoholizam ostavio na njegovo mentalno stanje i umanjenu sposobnost rasuđivanja. Tebi lojalne sudije prvog stepena proizvodiš u sudije drugog stepena ili ih zbog toga držiš u nadi kako bi Ti \"odrađivali\" predmete, ukoliko to već ne rade zbog podjele poklona i usluga, ili ih zbog toga ucjenjuješ.

Na slične načine si \"završavao\" i \"završavaš\" narudžbe na ostalim referatima u Sudu, na prvostepenim i drugostepenim parničnim i upravnim referatima. U svim predmetima gdje je velik novac u pitanju (parnica, izvršenje), ili bitne odluke koje imaju i političke posljedice (uprava) intervenišeš ili posreduješ, pa tako mentorima i poslovnim ljudima završavaš predmete, naravno za poklone i protuusluge.

Nećemo sada navoditi Tebi lojalne sudije na ovim referatima, prvog i drugog stepena, to je u Sudu općepoznato, a Tvoj \"modus operandi\" je i ovdje isti: koristiš određene lojalne sudije prvog stepena na iste načine, kao i određene sudije drugog stepena  koje upravo Ti postavljaš, unapređuješ ili im prijetiš ili ucjenjuješ vraćanjem, degradiranjem na prvi stepen.
Sljedeći Tvoj korak kao predsjednika Suda je bio taj, u cilju preuzimanja kontrole nad krivičnim predmetima, da ukloniš sa ključne pozicije sudiju za prethodno saslušanje Suda, koji redovno odlučuje o potvrđivanju optužnica, sudiju Branka Perića koji je do tada nezavisno, samostalno i profesionalno obavljao tu dužnost, te da na tu dužnost postaviš, po zahtjevu Milana Tegeltije, sudiju Dalidu B. koja je radila jedno vrijeme po Tvojim uputama i uputama Tegeltije. Nakon \"poslovnog\" raskida sa Milanom Tegeltijom odmah si sa te pozicije uklonio sudiju Dalidu B. koja se u međuvremenu i \"otela\" Tvojoj kontroli, pa si na tu ključnu poziciju postavio Tebi odanu, ograničenu sudiju Enidu H., koja kao sudija za prethodno saslušanje ispunjava sve Tvoje želje i narudžbe o (ne) potvrđivanju optužnica.

Potom, zadržao si na drugoj ključnoj poziciji krivičnih teferata u Sudu i sudiju Tatjanu K. kao sudiju za prethodni postupak koji odlučuje o svim istražnim prijedlozima Tužilaštva BiH, uprkos činjenici da je nestručna, veoma ograničena i povodljiva osoba, ili upravo zbog toga jer je pokazala i dokazala odanost prema Tebi i Tvojim ključnim sudijama na krivičnim referatima. Pa tako u svakom trenutku znaš sve o aktuelnim istragama Tužilaštva BiH, te utičeš na one za koje si zainteresiran preko sudije Tatjane K. Ovo posebno postaje aktuelno kada treba ili ne treba nekom osumnjičenom odrediti mjeru pritvora ili odlučiti o pretresu, ili o tajnim istražnim radnjama u toku istrage i dr.

Dakle, preko Tvojih sudija Enide H. i Tatjane K., u Tvojim rukama su sve optužnice Tužilaštva BiH i sve istrage Tužilaštva BiH, a preko Tebi lojalnih sudija krivičara, parničara i upravnih sudija prvog i drugog stepena svi bitni predmeti Suda BiH!

Naravno, dio Tvog tima u Sudu je i Tebi odana i lojalna sudska  administracija, prije svega sudski službenici koji rade na tzv CMS sudskom  računarskom sistemu koji se bavi tzv \"automatskom dodjelom predmeta\", kao i sudski službenici koji komisijski rade na dodjeli predmeta radi suđenja, sve kako bi sudske predmete za koje si Ti zainteresiran ciljano dobile \"Tvoje\" sudije u prvom i kasnije  u drugom stepenu.

Iz poštovanja prema Sudu i kolegama koji časno i pošteno rade, nećemo dalje izlagati javnosti kompromitirajuće činjenice koje su svima nama u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine  poznate o ovim Tebi lojalnim ključnim sudijama, ali i tužiocimaTužilaštva Bosne i Hercegovine koje \"držiš na vezi\" za potrebe \"završavanja\" predmeta.

Nadalje, odavno je  javnosti prisutna općepoznata činjenica Tvojih \"dobrih\" odnosa kao predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, sudije Ranka Debeveca, sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osmanom \"Osmicom\" Mehmedagićem, pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja direktora Osmanagića, istrage, podizanja optužnica i suđenja.
Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama svoga položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlaštenja direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH, OSA-e, Osmana \"Osmice\" Mehmedagića, posebno kada su u pitanju legalizovanje ili prikrivanje privatiziranih i kriminalnih aktivnosti OSA-e i njenih mentora iz sjene.
Zašto?  Svakako ne iz nacionalnih ili vjersko tradicijskih razloga, jer si predsjedniče Debevec porijeklom španski jevrejin sefard. Niti samo po osnovu novčanih poklona ili sličnih protuusluga, mada svi znamo koliko voliš novac kojeg Ti nikada nije dovoljno.

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osman \"Osmica\" Mehmedagić, ucjenjuje Tebe predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, sudiju Ranka Debeveca, kompromitirajućim snimcima Tvojih brojnih slučajeva tzv. \"potkivanja\", kompromitirajućim snimcima kontakata sa dokazanim saradnicima izraelske obavještajne agencije Mossad na Tvojim počecima mandata predsjednika

Suda, te kompromitirajućim snimcima Tvojih  eksplicitnih seksualnih avantura sa maloljetnicama,  posebno tinejdžerkama, koja  Tvoja sklonost je  nama u Sudu i Tužilaštvu BiH višegodišnje općepoznata činjenica.

Kada je u pitanju aktuelno suđenje u Sudu direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osmanu \"Osmicu\" Mehmedagiću, optužnicu je po \"dozvoli\" predsjednika Suda Debeveca potvrdila već pomenuta Enida H., sudija za prethodno saslušanje Suda, što je iznuđeno pritiskom javnosti i međunarodnih institucija i ambasada. Međutim, ishod ovog suđenja nije prepušten slučajnosti ili profesionalnosti nekog časnog sudije krivičara Suda koji nije pod Tvojom kontrolom,  a takvih ipak ima dosta u Sudu, tačnije većina.

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osman \"Osmica\" Mehmedagić, iako  poluobrazovan čovjek sa dvije lažne diplome, osoba je iznimne lukavosti i inteligencije, natprosječne obavještajne nadarenosti i vještine, tako da je sa \"saradnikom\" Debevecom (znamo značenje i ulogu \"saradnika\", \"agenta\" u obavještajno sigurnosnom sistemu) isplanirao i sproveo u djelo vrhunsku operativnu \"kombinaciju\": CMS sistem je za postupajućeg sudiju u tom bitnom predmetu \"automatski\", dakle \"nezavisno i slučajno\", odredio sudiju Branka Perića. \"Osmica\" je sa pravom zaključio da će za njegovu oslobađajuću presudu, presudu \"Osmici\", biti najmanje sumnjiva, pa tako i prihvatljiva presuda koju će izreći sudija Nebošnjak i Nesimpatizer stranke SDA, osvjedočeni oponent i kritičar predsjednika Debeveca, u javnosti omiljeni kritičar Tegeltije i njegovog lobija u VSTV BiH, dokazani borac za vladavinu zakona i nezavisno pravosuđe, intelektualac i gospodin, mezimac međunarodnih institucija u BiH: časni sudija Branko Perić.

Kako je na tako nešto nečasno i kriminalno pristao časni i profesionalni sudija Perić? Pa, iz sličnih razloga i načina zbog kojih je pod kontrolom predsjednik Debevec. Zbog kompromitirajućih tajnih snimaka OSA-e, koji u slučaju sudije Perića nisu snimci \"potkivanja\" kao kod Debeveca i Tegeltije. Svaki čovjek ima poneku slabu tačku i poneki grijeh, ali se to tajno ne snima i ne bilježi i ne čuva, osim ukoliko se ne radi o obavještajno sigurnosno interesantnoj osobi, što je svakako sudija Perić, kao i mnoge druge osobe na bitnim pozicijama, po procjeni OSA-e, direktora \"Osmice\" i njegovih mentora. Iz poštovanja prema sudiji Periću i njegovoj porodici nećemo napisati o čemu se radi.

Nažalost, časni sudija Perić će zbog takvih ucjena direktora \"Osmice\" i uputa predsjednika Debeveca biti prisiljen donijeti oslobađajuću presudu optuženom direktoru \"Osmici\", i to ekspresno, u najkraćem mogućem roku. Naređeno mu je da predmet okonča oslobađajućom presudom u najkraćem roku, tako da je sudija Perić prisiljen ovaj predmet suditi dva puta sedmično, što je nezabilježeno u praksi  Sudu BiH, posebno ne sada kada postoji naredba lično predsjednika Debeveca da se zbog pandemije krivični predmeti sude i održavaju suđenja svake druge sedmice, izuzev tzv pritvorskih predmeta koji se mogu suditi svake sedmice, ali samo jednom sedmično.

Direktor \" Osmica\" se već hvali po  konspirativnim \"sijelima\", koje održava sa najbližim saradnicima i svojim mentorima i zaštitnicima, kako je sudija Perić za njega već napisao oslobađajuću presudu,  te da \"njegov\" sudija ima dvije verzije presude, jednu po kojoj nije dokazano krivično djelo i drugu da optuženi to što je počinio nije krivično djelo, što će sve zavisiti od stepena upornosti i uspješnosti dokazivanja tužitelja Čavke u ovom njegovom već izgubljenom tužilačkom predmetu. U Sudu BiH sudije krivičari, kolege sudije Perića, se već klade na te dvije verzije, s tim da preteže profesionalna procjena da će sudija Perić osloboditi optuženog elegantnim i kreativnim osnovom  nepostojanja krivičnog djela, kako je to neke prilike sudija Perić izrekao u sličnoj situaciji, zauzimajući radikalan stav kako takva djela \"treba dekriminalizirati\", pojednostavljeno rečeno brisati iz Krivičnog zakona jer su eto \"relikt komunističke prošlosti\". 

Direktor \"Osmica\" naravno neće zaboraviti sudiji Periću ovakvu makar iznuđenu presudu, dok će ga predsjednik Debevec nagraditi, istina utješnom nagradom sudije Drugog stepena u Sudu BiH u drugoj polovini ove godine, pa je i to jedan od razloga žurbe sudije Perića da ekspresno okonča ovaj predmet.

U vezi sa tajnim snimanjem i korištenjem takvih kompromitirajućih snimaka OSA-e, zanimljivo je reći javnosti, što je već javno saopštio i gosp. Mektić, da nije Milan Tegeltija odstupio sa pozicije predsjednika VSTV BiH zbog javnosti otkrivenog slučaja \"Potkivanje II\" (relativno bezazleni, iz  njegove bogate prakse, slučaj namještanja izbora za sudiju sestre gđe Buhe, bivše članice VSTV BiH), već zbog zabilježenog snimka OSA-e i direktora \"Osmice\", novog tajnog dokumentovanog slučaja Milana Tegeltije \"Potkivanje III\"  i određenih njegovih kompromitirajućih privatnih snimaka zbog kojih bi zasigurno došao u pitanje njegov brak, a koji novi snimci su diskretno predočeni Tegeltiji zbog kojih je ipak \"dobrovoljno\"  dao ostavku.

Sada o aktualnom sudskom slučaju \"Respiratori\" i optuženom premijeru Novaliću, ključnoj ulozi predsjednika Debeveca i direktora \"Osmice\" u tom predmetu, te njihovoj kreativnoj \"kombinatorici\". Optužnica je nakon otezanja konačno potvrđena, ali pod pritiskom javnosti, posebno međunarodnih institucija i ambasada, tako da je predsjednik Debevec nerado dao upute sudiji za prethodni postupak Enidi H. da se ista potvrdi.

Kako su mentor(i) optuženog federalnog premijera Novalića i direktora \"Osmice\" odlučili da optuženi Novalić za \"Respiratore\" nije kriv, zbog čega se ima donijeti oslobađajuća presuda, to je direktor \"Osmica\" dobio zadatak da se optuženi Novalić oslobodi, pa je tako isti zadatak dobio i predsjednik Debevec.

Upravo zbog ovoga su se predsjednik Debevec i direktor \"Osmica\" diskretno i \"slučajno\" nalazili po tuđim stanovima i lokalima, što je javnosti otkriveno, tako da sada komuniciraju isključivo preko posrednika ili upotrebom tzv \"kripto\" telefona, koji se ne mogu kontrolisati ili nadzirati sadašnjom tehnologijom, zbog čega je postalo omiljeno komunikacijsko sredstvo, alat kriminalaca, špijuna i sl.

Nakon što je predsjednik Debevec upoznao direktora \"Osmicu\" sa time koje sudije krivičari Suda BiH mogu suditi ovaj predmet, a u pitanju su samo tri sudska pretresna krivična vijeća, odnosno devet sudija krivičara, direktor \"Osmica\" je po uputama premijera Novalića odabrao sudiju tuzlaka Izu T., kojeg obojica poznaju duži period, koji je naklonjen stranci SDA i porodici Izetbegović, pa je tako \"na vrhu\" odlučeno da sudija Izo T. bude predsjedavajući sudećeg vijeća, pa tako i njegovo sudeće vijeće u čijem sastavu je i sudija Biljana Ć., inače njegova dugogodišnja ljubavnica. Stoga je većinska odluka tročlanog sudećeg vijeća već obezbjeđena, jer je na to sudija Izo T.  pristao i njegov član vijeća pomenuta sudija Biljana Ć. Tako da će uskoro, nakon što se okonča izjašnjenje o krivnji svih optuženih u ovom predmetu, računarski sistem CMS uskoro \"odabrati\" sudiju Izu T.  i njegovo vijeće za suđenje ovog predmeta.
Dokaz ovoj tvrdnji je i ova skorašnja  tragikomična situacija u Sudu BiH:

Kada je sudija za prethodno saslušanje sudija Enida H. dobila predmet \"Respiratori\" odnosno optužnicu na potvrđivanje, pa zatražila izuzeće i dobila ga jer je već ranije u toku istrage slučajno postupala u tom predmetu zbog čega ne može učestvovati u potvrđivanju te optužnice, predmet \"Respiratori\" odnosno optužnicu na potvrđivanje je dobio greškom sudija Izo T. koji je odmah zatražio da se predmet \"Respiratori\" odnosno optužnica  na potvrđivanje vrati sudiji Enidi H., kako bi mogao suditi taj predmet, što je ekspresno urađeno, tako da je optužnicu ipak potvrdila sudija Enida H., zbog čega ovaj predmet sada može suditi sudija Izo T. i njegovo vijeće, kako je to planirano od početka. Ovo vijeće će osloboditi optuženog Novalića takođe ekspresno, suđenjem dva puta u toku sedmice, kako je već predsjednik Debevec dao upute preko posrednika sudiji Izi T.

Ukoliko se izbor sudije Ize T. i njegovog vijeća ipak ne ostvari iz bilo kojeg razloga,  rezervno vijeće za suđenje, na prijedlog predsjednika, je vijeće sudije Hasije M. sa kojom je predsjednik

Debevec kao sudija već imao \"dobru saradnju\" u sličnim predmetima, a što je predsjednik Debevec od početka predlagao direktoru \"Osmici\", a ovaj odbijao jer on i premijer Novalić u sudiji Izi T. ipak vide sigurnijeg \"igrača\". I ovo rezervno vijeće sa sudijom Hasijom M. će  ishoditi oslobađajuću presudu optuženom Novaliću i dr., tako da je za premijera Novalića jedina nepoznanica kada će presuda biti donesena, odnosno kojom brzinom će se okončati.

O ostalim brojnim i raznovrsnim zloupotrebama predsjednika Debeveca u Sudu, nezakonitog zapošljavanja službenika u Sudu i raznovrsnim zloupotrebama sudskog budžeta, seksualnog iskorištavanja i uznemiravanja mladih sudskih i tužilačkih saradnica i pripravnica, brojnim ekcesima i skandalima, neke druge prilike.

Predsjedniče Suda Bosne i Hercegovine, sudija Ranko Debevec, vrijeme je da  odete, ne samo sa dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, već i sa dužnosti sudije u Sudu BiH. Dajte ostavke i oslobodite prostor za nekog poštenog, savjesnog, stručnog, odgovornog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i  sa takvim kvalitetima za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, zbog svih nas časnih, poštenih, profesionalnih i odgovornih sudija i tužitelja, zbog svih nas građana BiH.
Nemamo iluzija da ćete biti uhapšeni, pritvoreni, osuđeni i razriješeni dužnosti zbog pomenutog kriminala, kao i drugih kriminalnih djela koje sada ne pominjemo, jer želimo završiti ovo otvoreno pismo.

Odlazite predsjedniče Debevec.

Ovo otvoreno pismo dostavljamo redovnom poštom (ne i preporučenom, jer znamo da OSA i njen direktor \"Osmica\" imaju kontrolu nad snimcima zaprimanja pošte na svim poštanskim šalterima), kao i putem elektronske pošte:

Predsjedniku Suda BiH Ranko Debevec, svim ostalim sudijama Suda Bosne i Hercegovine, svim tužiteljima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, svim članovima VSTV BiH, Uredu Disciplinskog tužitelja VSTV BiH, svim printanim i elektronskim informativnim medijima u BiH,  te svim međunarodnim institucijama  i ambasadama u BiH“, navodi se u pismu dostavljenom tužiocima i sudijama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

#BiH #RankoDebevec #OsmanMehemdagić