Članak

Koju igru igra Zoran Galić?

Uz već pomenute ista je priča i s Alijom Bajricom, a o tome čitajte u nastavku priče, koja stiže uskoro

(Patria) - Protiv direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Zorana Galića i tužiteljice koja radi na predmetu vezanom uz pljačku magacina Granične policije, podnesena je prijava, saznaje agencija Patria iz više izvora.

Kako nam je potvrđeno iz VSTV-a prijavljena je tužiteljica koja radi na predmetu krađe 30.000 metaka i optičke informatičke opreme i mobitela. Za pljačku je osumnjičeno i prijavljeno osam graničnih policajaca, koji se terete za nesavjestan rad u službi, krivotvorenje isprava i slično.

Istovremeno, izvori Patrije u Glavnom uredu Granične policije potvrdili su da je Galić prijavljen Tužilaštvu BiH, SIPA-i i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom zbog zloupotrebe službenog položaja.

Podnositelji prijave ističu da Galić zloupotrebljava položaj, obmanjuje javnost, ai i i ponižava Graničnu policiju i policajce.

O Galiću se puno toga ispisalo na stranicama Patrije. Zapravo malo je dana kada ga nema u vijestima zbog svog nerada, ali i zbog problema koje uzrokuje njegovo vođenje Graničnom policijom.

Ovaj loši Čovićev policajac, nikada dokazan u struci, odlično vlada jednom metodom, metodom zastrašivanja i sile.

No, tema ove priče su osumnjičeni za pomenutu pljačku, ali i ponašanje Galića prema tim ljudima.

Galić je je nakon prijave progonio te ljude, o čemu je također ranije pisano. Bili su u njegovoj nemilosti, a onda se desilo nešto zbog čega su baš ti prijavljeni postali miljenici prvog u Graničnoj policiji.

Tako je Galić početkom godine za v.d. komandira JGP Zvornik rasporedio Muamera Fazlagića, kao vođu tima za pomoć u borbi protiv ilegalnih migranata, a u timu su Edin Smailagić, Alija Bajrica, Nermin Kadrić i Emir Škaljo.

Policajci koji su od ranije na ovom graničnom prelazu ubrzo će se uvjeriti da Fazlagić prema njima postupa kao Galić prema kompletnoj agenciji.

Ubrzo shvataju da je Fazlagiću bitan samo tim koji mu je postavio Galić i određeni broj podobnih policajaca iz jedinice. Kompletno djelovanje, prema navodima izvora, podredio je dobijanju čina samostalnog inspektora i vraćanju u Sarajevo.

Svjestan je bio Fazlagić da se u Graničnoj policiji činuju samo odani, zapravo podobni kadrovi Zorana Galića. Tako je na kraju i činovan iako ga je Galić prijavio kao jednog od osumnjičenih za pomenutu pljačku municije i opreme.

Uz Fazlagića su osumnjičena i dva člana njegovog specijalnog tima, a riječ je Eldinu Smailagiću i Aliji Bajrici.

Galić je vrhunski majstor manipulacija i zavrzlama. To mu očito koristi da većinu onih s kojima se sukobi unutar policije na kraju stavi pod svoju kontrolu.

Samo ćemo podsjetiti da je nakon prijave Galića došlo do sukobljavanja osumnjičenih i direktora Granične policije i kontra prijavljivanja.

U tom sukobu, negdje na sredini zamaskirana je prava istina cijele priče o jednom od najvećih skandala u Graničnoj policiji BiH.

Galić je Čovićev, a Čovićevi se drže zajedno. Prva u Tužilaštvu BiH je Čovićeva Gordana Tadić, na koju Galić računa prilikom prijave protiv Fazlagića i ostalih. Svjestan da prijavljuje pogrešne ljude, Galić računa na neku od Tadićki podobnih tužiteljica i tako zagarantovani fijasko prijave za veliku pljačku.

Sve je dakle Galić učinio da sakrije nekog, naravno njemu bliskog. A taj neko, kažu izvori iz Glavnog ureda, su Mijo Pejić i članovi Galićevog nekadašnjeg “Alfa” tima.

Prijavljivanje pogrešnih, razvlačenje istrage po Galićevoj prijavi imali su dakle cilj da se izbjegne podizanje optužnice, jer Galić zna šta bi se sve moglo otkriti i šta je na kocki.

Narodski rečeno vuk sit, ovce na broju samo imaju čin više. Pitanje je kakvog su to karaktera granični policajci koji pristaju da budu podređeni direktoru Galiću i njegovim antidržavnom djelovanju.

Fazlagić je očito pristao, uz imenovanje na čelo JGP Zvornik, čin samostalnog inspektora postao je još jedan pijun u Galićevom sistemu apsolutne kontrole Granične policije.

A Fazlagić nije jedini. Svoj šićar za ovu igru dobit će još jedan od navodno osumnjičenih Edin Smailagić.

Izvori Patrije navode da će po povratku Fazlagića u Sarajevu njegov nasljednik biti Smailagić i da je to već dogovoreno.

Granična policija tako postaje društvo jednog Galića, za kojeg rade svi oni koje napadne pa ih otkupi na različite načine.

Uz već pomenute ista je priča i s Alijom Bajricom, a o tome čitajte u nastavku priče, koja stiže uskoro.

#BiH