Članak

MUP USK - ministar Kljajić odgovorio Vijeću ministara: Migranti ne mogu u 'Biru'

Po odluci Skupštine USK.

SARAJEOV, (Patria) - Upoznati smo da se trenutno odvijaju aktivnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u vezi sa donošenjem zaključka kojim će se od vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća
zatražiti da bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj određenog broja migranata na lokaciju "Bira" u Bihaću, kaže se u uvodu odgovora ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića upućenom Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti i drugim uključenim institucijama.

"S tim u vezi, dužni smo vas upoznati o tome da je Skupština Unsko-sanskog kantona donesenom Odlukom broj: 01-02-3-290/20 od 23.12.2020. godine zauzela stav da ne prihvata povratak ilegalnih migranata u prihvatni centar "Bira) u Bihaću, zbog već viđene narušene sigurnosno i zdravstveno - epidemiološke situacije građana i njihove imovine. Istom Odlukom Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona te Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona zaduženi su da poduzmu sve mjere i radnje u cilju očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke zaštite građana. U tom pravcu, Ministarstvo unutrašnjih poslova u obavezi je poštivati i provoditi odluke koje donosi Skupština Unsko-sanskog kantona, te bi izvršavanje radnji prihvata i smještaja određenog broja migranata na navedenu lokaciju, na način kako se to namjerava naložiti zaključkom Vijeća ministara BiH predstavljalo radnje
postupanja kojima se direktno krši odluka najvišeg zakonodavnog tijela Kantona", rečeno je u odgovoru, prenosi Patria.

S druge strane, dodaje se, temeljem odredbi Ustava Unsko-sanskog kantona („Službeni glasnik Unsko- sanskog kantona“, broj: 1/4 i 11/04), te Zakona o unutrašnjim poslovima Unsko- sanskog kantona („Službeni glasnik USK“ broj: 13/16), institucije kantonalnog nivoa vlasti nemaju nadležnost vršiti radnje prihvata i smještaja ilegalnih migranata, niti se istima poduzimanje takvih radnji može naložiti. U svom dosadašnjem postupanju sa ilegalnim migrantima, Ministarstvo je poduzimalo radnje i aktivnosti u pravcu osiguravanja javnog reda i mira, sigurnosti građana i imovine, budući da su izostale reakcije nadležnih državnih institucija da uspostave kontrolu nad stanjem koje bilo na granici eskalacije. 

"Kao što ste i sami svjesni činjenice, na području našeg Kantona u ovom momentu nalazi se veći broj stranaca - ilegalnih migranata koji trenutno borave na otvorenom prostoru nekadašnjeg tranzicionog centra "Lipa" bez elementarnih uvjeta za njihov smještaj, što predstavlja veliki humanitarni problem. Međutim, Vijeće Ministara BiH mora imati u vidu činjenicu da se Unsko-sanski kanton već tri godine samostalno ili uz neznatnu pomoć viših nivoa vlasti nosi sa posljedicama uzrokovanim migrantskom krizom te da najveći teret ove krize nosi Ministarstvo unutrašnjih poslova koje danonoćno radi na očuvanju povoljnog stanja
sigurnosti. Smatramo neophodnim podsjetiti vas na događaje koji su se dešavali tokom mjeseca oktobra 2018. godine kada su građani Grada Bihaća samoorganizovano blokirali magistralne puteve prema Sarajevu, zaustavljajući pri tom sve autobuse koji su prevozili putnike te putem masovnih demonstracija u pokretu blokirali rad nekolicine institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima migracija.
Isto tako, dužni smo vam ukazati na okolnost da protesti građana Grada Bihaća pred nekadašnjom tvornicom "Bira" traju već mjesecima, posljednjih dana u jačem intenzitetu te da bi postupanje u skladu sa vašim zaključkom u svakom slučaju dovelo do značajnog ugrožavanja sigurnosne situacije na području našeg Kantona obzirom na očekivani bunt građana. Prema našim procjenama, izmještanje migranata dovelo bi do ogromnog nezadovoljstva građana što bi u konačnici rezultiralo masovnim neredima", rečeno je. 

Kljajić u odgovoru napominje da ovom Ministarstvu nije poznat zakonski osnov za uspostavljanje privremenih prihvatnih centara, imajući u vidu da propisi koji uređuju oblast migracija propisuju uspostavljanje centara za prihvat i smještaj tražitelja azila, koji se osniva u okviru Ministarstva sigurnosti i predstavlja specijaliziranu ustanovu namijenjenu za smještaj i prihvat tražitelja azila u BiH – član 34. Zakona o azilu u BiH („Službeni glasnik BiH“ broj: 11/16).

"Cijenimo da će Vijeće ministara BiH u potpunosti razmotriti sve navedene okolnosti na koje smo ranije ukazivali, naročito činjenicu da navedeni objekat nije bio predmetom postupka u kojem se trebalo utvrditi ispunjavanje uvjeta koji su domaćim zakonodavstvom propisani za osnivanje prihvatnih centara za smještaj migranata", zaključio je Kljajić u odgovoru. 


Odgovori su upućeni: Vijeću ministara BiH, Delegaciji EU u BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica BiH, DRC Vijeće za izbjeglice, IOM-u, UNHCR-u, Misiji OSCE-a u BiH, Vladi USK, načelnicima i Civilnoj zaštiti USK.

#BiH