Članak

BLAGO U SKLADIŠTU Zašto truhnu hotel, pumpa, Porsche, lova, zlato...

U izvještaju za 2020. godinu navodi se da su oduzimani vrijednosni papiri, a posebno zanimljivo i novčanice ukrajinske valute "grivnje".

SARAJEVO, (Patria) - Izvještaj o radu i poslovanju Agencije za upravljanje oduzetom imovinom za treći i četvrti kvartal 2019. godine (1. juli - 31. decembar), te prva dva kvartala ove godine, bit će razmatrani na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja će biti održana u srijedu.

Iako nerijetko ovakvi izvještaji prođu neopaženo, izvještaj Agencije za upravljanje imovinom FBiH sadrži prilično interesantne podatke. 

Prema onome što piše u pomenutom izvještaju, Agencija u svojim skladišnim prostorima "posjeduje" pravo bogatstvo. 

U periodu juli - decembar 2019. godine Agencija je upravljala oduzetom imovinom vrijednosti 14.352.913,58 KM.

Riječ je o oduzetom novcu, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj pumpi, motornim vozilima, građevinskom materijalu...

Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu od 12. januara 2017. godine, pod upravaljanje Agencije dospjeli su benzinska pumpa UMAX Group doo), Emiran - studentski dom i Univerzitetski hotel.

Rješenjem već pomenutog suda i istog dana oduzet je i Agenciji predat BMW X6, čija vrijednost prema procjeni vještaka doseže do skoro 80.000 KM.

Još dva skupocijena vozila izdvajaju se u izvještaju Agencije za 2019. godinu. 

Riječ je o Audiju A6, procijenjene vrijednosti na oko 35 hiljada KM, te Porsche panamera, za koji nema procjene vrijednosti, ali se na regularnom tržištu kreće između 70 i 80 hiljada KM.

U posjed Agencije Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu dospio je i stambeni objekat. 

Sudeći prema izvještaju, nije rijetkost da se oduzima i novac. Tako je po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu od 21. jula 2017. godine oduzeto 105.500 eura, a po rješenju Kantonalnog suda u Bihaću od 11. aprila 2018. godine oduzeto 3.310 eura, te 4.800 KM.

U izvještaju za prvih šest mjeseci 2020. godine iz Agencije navode da raspolažu imovinom ukupne vrijednosti 13.618.548,80 KM.

U izvještaju za 2020. godinu navodi se da su oduzimani vrijednosni papiri, a posebno zanimljivo i novčanice ukrajinske valute "grivnje".

Ukrajinske "grivnje" je nemoguće konverzirati u BiH jer jer se vode kao "egzotična" valuta. Stoga su zadržane u depozitu Agencije.

S obzirom na to da sve više oduzete imovine završava u "depoima" Agencije, prilično smo sigurni da je neophodno definisati do kada će Agencija dužna domaćinski upravljati i čuvati oduzetu imovinu. 

Jer roba stoji u magacinima, a Bosna i Hercegovina nema para za mnogo toga. Vrijeme je da se zakonski odrede rokovi kada će se roba moći prodati, umjesto da truhne i kupi prašinu.

#BiH