Članak

Bisera i Šefik ne mogu biti razlogom ostavke: Kako je Radončić ostao samo 'ministar u pokušaju'

Sve ono zbog čega je ušao u vlast u ovom posljednjem mandatu je pogazio odlaskom iz Ministarstva sigurnosti BiH

Piše A. Čorbo-Zećo


Čak i gledaoci koji nemaju baš toliko istančan sluh primijetili su koliko je Fahrudin Radončić gostujući kod Senada Hadžifejzovića isticao riječi „ja ministar“, no slika je drugačija niti jedan mandat nije doveo do kraja, pa bi se prije Radončić mogao nazvati „ministrom u pokušaju“.

Sve ono zbog čega je ušao u vlast u ovom posljednjem mandatu je pogazio odlaskom iz Ministarstva sigurnosti BiH sa tek „zagrebanim“ problemima. A, imao je kapaciteta da riješi goruće probleme, imao je i logistiku, čak tri državne agencije Graničnu policiju, Državnu agenciju za istrage i zaštitu, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i svu operativnu moć.

Šefik Džaferović i Bisera Turković u smislu operativnog rada nisu ga mogli omesti. O političkim razlozima dalo bi se raspravljati, ali govoriti da ste imali drugačije principe u odnosu na koalicione partnere i da zbog toga dajete ostavku je banalno obrazloženje. Ono puno više ide u prilog političkim oponentima nego samom Radončiću i SBB-u. Jer, nije baš da nije mogao sam i da je morao pitati Šefika i Biseru šta će dalje.

Nismo do kraja saznali čija je istina ona prava Šefikova ili Fahrina. Ko je davao vize migrantima, koliko ih je, ali sigurno da bi Radončić s pozicije ministra sigurnosti to mogao lakše prikazati javnosti, nego kao bivši ministar obrazlagati svoja neslaganja sa SDA. Pa, znamo da ste različiti, ali sve ono zbog čega ste ušli u vlast ste izlaskom pogazili. To će glasači sigurno znati fakturisati.

Ostavka kao ostavka, uvijek ih je bilo. Ali ova je došla u nekim od ključnih momenata za BiH. Radončić je, za narod za koji se bori, ostavio u vrlo teškoj situaciji. Bošnjaci su marginalizirani. Ministarstvo sigurnosti BiH u rukama tzv. SH (Srbi i Hrvati) komponente. I to struja koja ne žele dobro BiH.

Pokazat će to odmah djelovanje zamjenika Nedeljka Jovića, koji radi isključivo po diktatu ministra Dragana Lukača, kojeg, pak, instruira lično Milorad Dodik. Ko to više spominje migrante? Ali zato je Jović u svom protuustavnom djelovanju naredio preseljenje opreme iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u prostorije Ministarstva sigurnosti BiH!

Pozvao se Jović na provođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, slanje oficira za vezu iz BiH u sjedište EUROPOL-a u Hagu i druga tehnička pitanja oko uspostave zajedničke kontakt tačke, a na ovakvo neprihvatljivo ponašanje reagirao je odmah Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, ali i sam direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić.

Čampara je povukao svoj potpis, Vilić pisao Delegaciji EU i Ministarstvu. 

Borba je ono što krasi lidere, a ne povlačenje. Da biste bili prvi morate biti i najhrabriji i najodvažniji. Pola godine rada vas ne stavlja u tu kategoriju. I to nezavršenog posla.

Do danas mi ne znamo stvarne razloge odlaska. Radončić do sada nije bio čovjek koji odustaje tako lako. Posebno, jer je imao alat u rukama. Šefik i Bisera, čak i ako je istina da su drugačije gledali na migrantsku krizu, mogli su biti promatrači ili eventualno komentatori situacije. I iz opozicije s distancom gledaju na ovaj Radončićev potez, dok analitičari sve ocjenjuju kao dio kampanje pred lokalne izbore.

No, koliko je realno da se kampanja zasnuje na ovakvom potezu. Radončić je mnogo izgubio ulaskom u vlast, pa čak i dugogodišnje zastupnike iz svojih redova. Izlazak iz vlasti moglo bi mu napraviti još više štete, a pitanje je dana kada će se otkriti pravi motivi njegove ostavke.

#BiH #FahrudinRadončić