Članak

Kako je HDZ BiH privatizovao Porezni ured u SBK

Porezna uprava FBiH organizovana je na dva nivoa i to na nivou Središnjeg ureda i kantonalnih poreznih ureda sa pripadajućim poreznim ispostavama.

(Patria) - Već duži vremenski period evidentna je činjenica da HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem i Marinkom Čavarom, predsjednikom FBiH, preko stranački podobnih kadrova vrši „privatizaciju“ Porezne uprave FBiH na području SBK, tvrdi nekoliko privrednika s tog područja.

Porezna uprava FBiH organizovana je na dva nivoa i to na nivou Središnjeg ureda i kantonalnih poreznih ureda sa pripadajućim poreznim ispostavama.

"Kantonalnim poreznim uredom Novi Travnik (kantonalni porezni ured SBK) rukovodi Ljupko Cvitanović iz Novog Travnika, kadar HDZ-a. Ljupko Cvitanović ima nadležnost nad svim odsjecima unutar kantonalnog poreznog ureda i nadležnost nad svim poreznim ispostavama po općinama u SBK. Iako zaposlenici Porezne uprave FBiH trebaju djelovati ravnopravno i po zakonu jednako prema svim poreznim obveznicima, na području SBK to nije slučaj. Česta pojava je da porezni obveznici bliski HDZ-u a samim time i Ljupku Cvitanoviću imaju povoljniji položaj u odnosu na druge porezne obveznike. Prema raspoloživim podacima najveći broj pravnih lica za priređivanje igara na sreću – kladionica registrovan je na području SBK. Sve kladionice registrovane na području SBK kao i u cijeloj Federaciji su u indirektnom vlasništvu HDZ-a", navode privrednici koji svjedoče postupanju Poreznog ureda SBK. 

Oni dalje navode da kladionice pored minimalnih nameta definisanih Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o porezu na dohodak imaju maksimalnu zaštitu od strane Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik na čelu sa Ljupkom Cvitanovićem, a koji je porodično i rodbinski vezan za pojedine vlasnike kladionica, a možda i prikriveni vlasnik.

"Pored kladionica maksimalnu zaštitu uživaju i sveučilišta registrovana za pružanje usluga visokog obrazovanja poput Sveučilišta u Vitezu (stalnog dužnika pred stečajem) i CEPS-a u Kiseljaku, a koji su
pod patronatom HDZ-a i koji služe za školovanje hrvatskih političkih kadrova. Ljupko Cvitanović nije jedini kadar HDZ-a na rukovodećoj poziciji u Kantonalnom poreznom uredu. Pored njega Odsjekom za prinudnu naplatu upravlja Jela Šušnja iz Busovače, inače nevjenčana supruga Nikole Grubešića dugogodišnjeg predsjednika županijskog odbora HBZ BiH ŽSB i bivšeg ministra zdravstva SBK, dok odsjekom za inspekcijski nadzor upravlja Igor Pavlović iz Bugojna. Kontrola nad rukovođenjem navedenim pozicijama omogućava HDZ-u da zaštiti i ojača svoje privrednike na području SBK puštajući „kroz noge“ mnogo stvari, dok sa druge strane ostalim privrednicima se traži „dlaka u jajetu“ sa ciljem dovođenja do propasti", tvrde dobro upućeni izvori.

Prema posljednjem popisu stanovništva na području SBK ima 78,3 % Bošnjaka, 18,3 % Hrvata, 1,2 % Srba i 2,2 % Ostalih. I pored navedenih podataka Hrvati u SBK upravljaju najznačajnijim političkim pozicijama u kantonalnoj vlasti i ostalim federalnim institucijama na području SBK, a jedna od njih je i Porezna uprava.

#BiH