Članak

Crnadak u Graničnoj policiji: Kako su Iračani dolazili do viza za ulazak u BiH

Podsjećamo, krajem 2019. službenici Granične policije BiH su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu spriječili ulazak 50 Iračana

(Patria) - U Graničnoj policije BiH bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak daje izjavu, a u vezi prošlogodišnje afere izdavanja turističkih viza državljanima Irak.

Crnadak je u ovu policijsku agenciju pozvan kao svjedok, što je danas potvrdio i medijima.

 "Ono što je najvažnije nisam predmet nikakve istrage i došao sam da pomognem koliko mogu. Tužilaštvo BiH i Granična policija rade svoj posao i ne mogu govoriti o tome, kako ne bih ništa ugrozio", kaže Crnadak.

Tužilaštvo BiH nedavno je formiralo predmet i već užurbano radi na istrazi koja se odnosi na slučaj izdavanja turističkih viza koje su pojedinci iz Ambasade BiH u Amanu, mimo procedura, omogućili državljanima Iraka koji su dolazili u BiH kao navodni turisti.

Podsjećamo, krajem 2019. službenici Granične policije BiH su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu spriječili ulazak 50 Iračana koji su stigli u BiH sa turističkim vizama. Oni su tada priznali da su za vize platili po hiljadu eura posrednicima u Amabasadi BiH u Jordanu.

Grupi Iračana vize su poništene, a oni su deportovani iz BiH pod sumnjom da su ilegalni migranti koji su BiH namjeravali iskoristiti kao tranzitnu rutu na putu ka Evropskoj uniji.

Igor Crnadak, tadašnji ministar kazao je da ispituju sve okolnosti tog događaja te da su zatražili informaciju od ambasade BiH u Amanu.

O slučaju je godine obaviješteno i Tužilaštvo BiH, a nakon čega su izvršene i provjere u bh. ambasadi u glavnom gradu Jordana.

 

#BiH