Članak

Brazil: Više od 30.000 smrtnih ishoda predsjednik Bolsonaro naziva 'sudbinom'

U Brazilu su u protekla 24 sata zabilježena rekordna 1.262 smrtna ishoda zaraze Covid-19, čime je ukupan broj žrtava porastao na 33.530.

(Patria) – U Brazilu su u protekla 24 sata zabilježena rekordna 1.262 smrtna ishoda zaraze Covid-19, čime je ukupan broj žrtava porastao na 33.530.

Zaraženo je najmanje 558.237 stanovnika čime je Brazil dospio na listu najteže pogođenih zemalja, odmah iza SAD.

Ova južnoamerička država je na putu da nadmaši Italiju po broju žrtava, a ispred su samo Velika Britanija i SAD.

Brazilski predsjednik, desničar Jair Bolsonaro koji od početka umanjuje značaj korona virusa nazivajući ga 'manjom gripom', otpisao je značaj rekordnog broja žrtava zabilježenog u utorak.

- Žao mi je zbog svakog smrtnog slučaja, ali to je njihova sudbina, izjavio je Bolsonaro u prilikom obraćanja svojim simpatizerima ispred sjedišta vlade.

Najgušće naseljeno područje Brazila, São Paulo bilježi najveći broj žrtava, oko 8.000. Slijedi Rio de Janeiro sa 5.686 smrtnih ishoda, potom sjeveroistočno područje Ceará gdje je preminula 3,421 osoba.

Za razliku od Bolsonara, brazilski naučnici i medicinski stručnjaci vjeruju i otvoreno govore o tome da je situacija loša i da će se dalje pogoršavati.

- Ovakvu situaciju nismo mogli zamisliti ni u najstrašnijoj noćnoj mori, napisao je ljekar Drauzio Varella prošle sedmice u jednom od najtiražnijih brazilskih listova.

 

#Svijet