Članak

Ekonomska kriza zahvatila i bogate zemlje Zaljeva

6 zemalja članica Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) suočavaju se sa najtežom ekonomskom krizom u historiji...

(Patria) – 6 zemalja članica Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) suočavaju se sa najtežom ekonomskom krizom u historiji uzrokovanoj padom cijena nafte i pandemijom korona virusa, smatra Institut za međunarodne finansije (IIF).

BDP ovih razvijenih i bogatih zemalja ove godine će podnijeti kontrakciju od 4,4% uprkos naznakama da je virus uspješno suzbijen i posljedičnom popuštanju mjera proteklih sedmica.  

Rezovi javnog trošenja koje su usvojile regionalne vlasti u nastojanju da zaustave rast deficita mogli bi samo uvećati gubitke uzrokovane smanjenim izvozom nafte.

Procjenjuje se da će deficit porasti sa prošlogodišnjih 2,5% na 10,3% BDP-a.

Centralna banka Saudijske Arabije u ponedjeljak je saopćila da će injektirati dodatnih 13,3 milijarde dolara u lokalni bankovni sistem kako bi banke bile u stanju podržati privatni sektor, nakon znatnog pada kupovne moći u aprilu zbog epidemioloških mjera.

IIF smatra da je regionalni bankovni sistem i dalje čvrst sa snažnom likvidnošću i kapitalizacijom.

Saudijska Arabija koja je najveća ekonomija u regionu, vjerovatno će se suočiti sa smanjenjem BDP-a za 4% i rastom deficita u iznosu od 13%.

Oman koji je znatno oslabljen rastućim dugom, mogao bi se suočiti sa ekonomskom kontrakcijom u iznosu od 5,3% i rastom deficita do 16,1% u odnosu na 9,4% koliko je iznosio 2019. godine, navodi se u izvještaju IIF-a.

 

#Svijet