Članak

Dupla igra HDZ-ovog Mandića: Kad su kantoni (ne)važni

Za stanje u oblasti zdravstva u FBiH ne bi bile dovoljne ni tri uzastopne sjednice, pa je bila jasna namjera zastupnika da se razmatra stanje na KCUS-u.

Piše. A. Varatanović

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) bio je uz Mirsada Zaimovića (SDA), predsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH glavni protagonista odgađanja sjednice Federalnog parlamenta zakazane za 28. januar na kojoj je trebalo biti razmatrano stanje na Kliničkom centru UNSA u smislu odlaska ljekara i liječenja pacijenata. Zahtjev za ovu sjednicu podnesen je još 21. novembra, a sjednica je zakazana prije više od 40 dana. 

Prema informacijama Novinske agencije Patria uslijedili su pritisci kako bi se otkazala ova sjednica, odnosno kako ne bi došlo do preispitivanja odgovornosti direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović koja je i zastupnica u tom domu. 

Ovo je drugi put da Mandić pomaže Sebiji Izetbegović. Prvi put joj je omogućio da Upravni odbor KCUS-a u starom sazivu, ne poštivajući odluku Vlade KS o imenovanju dva nova člana UO ispred Kantona Sarajevo kao suosnivača, raspiše konkurs i izabere je za direktoricu. Za Mandića tada volja kantona nije bila važna, ali se 15. januara iznenada sjetio da je oblast zdravstva u podijeljenim ovlastima između Federacija BiH i kantona te da treba čuti i njihovu stranu. 

Mandić se u svom dopisu koji je uputio predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću (SDA) i zastupnicima referira na kantonalna ministarstva zdravstva iako tematska sjednica nije uključivala status KCUS-a niti ulogu kantona u njegovom funkcionisanju. Mandić je iskoristio svoju poziciju ili bolje rečeno zloupotrijebio funkciju ministra da bi supruzi koalicionog partnera svog stranačkog šefa kupio dodatno vrijeme. Tako u svom dopisu navodi da se izvještaji o radu zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu usvajaju do kraja februara 2020. godine. Dakle, tematska sjednica prema ovom planu neće biti održana ni do marta ove godine. 

U reakcijama koje su uslijedile iz nekih stranaka čiji su zastupnici potpisnici zahtjeva za tematskom sjednicom o KCUS-u prozrijeta je Mandićeva igra.    

„Predsjedavajući Zaimović, očito pod pritiskom zastupnice, generalne direktorice i supruge najmoćnijeg političara u Bošnjaka, je odugovlačio i kad je sazvao sjednicu, onda su odigrali dupli pas sa svojim starim političkim bratom HDZ-om BiH, te je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić tražio odgodu, sa tačkama dnevnog reda koje nisu one što je tražilo najmanje 20 zastupnika", izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH.

Iz SDP BiH su poručili da će zastupnici sami zakazati sjednicu kako javnost ne bi ostala uskraćena za informacije o stanju na KCUS-u. 

Ne treba zaboraviti da je i Sveučilišna bolnica u Mostaru u dugovima, a odranije postoji inicijativa da se otpišu dugovi bolnica. Za to će trebati politička podrška, a na ovakav način HDZ BiH obezbjeđuje podršku SDA i obratno. Još 2016. godine KCUS su posjećivale delegacije Doma naroda i tada se razgovaralo o pomoći bolnicama i njihovim dugovanjima u višemilionskim iznosima.

Da bi bili sigurni da će im proći odgoda sjednice, u isto vrijeme kada je zakazana sjednica za 28. januar navodno su pristigli zahtjevi za raspravu o stanju u svim kliničkim centrima u FBiH i kantonalnim bolnicama te je Zaimović samoinicijativno zatražio informaciju od Federalnog ministarstva zdravstva mijenjajući dnevni red ranije zakazane sjednice u tematsku sjednicu o stanju iz oblasti zdravstva bez ikakve konsultacije sa zastupnicima na čiji je zahtjev sjednica i zakazana. Za stanje u oblasti zdravstva u FBiH ne bi bile dovoljne ni tri uzastopne sjednice, pa je bila jasna namjera zastupnika da se razmatra stanje na KCUS-u kao najvećem kliničkom centru u BiH i FBiH.  

#BiH #SebijaIzetbegović #KCUS #HDZBiH #SDA #ParlamentFBiH #VjekoslavMandić