Objavljeno u kategoriji Svijet na 02.12.2019 08:48:00

U Madridu počeo samit o klimatskim promjenama

Carolina Schmidt je izabrana za predsjednicu samita COP25 (foto Twitter @COP25CL)

(Patria) – Svjetski lideri i delegati prisustvovat će dvodnevnoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu u organizaciji Ujedinjenih Nacija.

Samit koji je počeo u ponedjeljak, trebao se održati u decembru u Čileu, ali je otkazan zbog nemira u toj zemlji.

Cilj globalnog skupa je usvajanje novog akcionog plana za narednu fazu djelovanja u pogledu klimatskih promjena.

Skupu prisustvuje 50 šefova država i vlada, predstavnici ključnih međunarodnih organizacija, kao i prominentni pojedinci poput monaškog princa Alberta, te predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Prije zvaničnog početka samita, premijer Španije Pedro Sanchez susrest će se sa šefovima država i vlada EU članica, kao i generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, dok je druga polovina dana rezervirana za susret sa šefovima zemalja Latinske Amerike.

Uvodne izjave započet će u 8:00, a među uvodničarima je i nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je postavila visoke ciljeve za politiku EU u pogledu borbe protiv klimatskih promjena, koji između ostalog uključuju smanjenje emitiranja ugljičnog dioksida za najmanje 50% do 2030.

Von der Leyen je s novinarima podijelila svoju viziju i cilj da Evropu do 2050. godine učini prvim klimatski neutralnim kontinentom, a jedna od mjera je reduciranje CO2 sadnjom drveća, prenosi Euronews.   


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android