Članak

Zbog ukinute dežure na KCUS-u hitni pacijent čekao sat i po doktora i operaciju

Postavlja se pitanje ko vrši nadzor nad radom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Piše: A. Varatanović

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu početkom ovog mjeseca na jednoj od klinika ukinuta su dežurstva, a samo nekoliko dana kasnije ipak su vraćene redovne dežure.

Kako saznaje Novinska agencija Patria, od 1. novembra na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju ukinuta su dežurstva kardiologa, kardiohirurga i vaskularnog hirurga. Samo nekoliko dana kasnije na KUM je primljen pacijent (ime i prezime poznato redakciji) koji je trebao hitnu operaciju. Zbog ukinute dežure, operacija nije mogla početi bez vaskularnog hirurga čiji se dolazak čekao sat i po. Pacijent je operisan, a nakon ovog slučaja vraćene su dežure na ovoj klinici. 

Iz KCUS-a se sve češće mogu čuti ovakvi i slični slučajevi. Prije nekoliko dana na KUM-u je primljeno dijete koje je trebalo hitan pregled doktora. Sestra na KUM-u je rekla da „ne smije zvati doktora“. Tek pod pritiskom roditelja da dijete nije dobro i da zahtijeva dolazak doktora medicinska sestra je pozvala doktora. 

Izvori sa KCUS-a navode da se ukidanjem dežurstava vrše uštede, ali pritom se ugrožavaju životi pacijenata kojima su nekad i sekunde od presudnog značaja. 

Iako je KCUS najveća javna zdravstvena ustanova u BiH, generalna direktorica Sebija Izetbegović nedavno je javno odbila liječenje djevojčice Nadin Smajlović na KCUS-u navodeći da "niko ne želi liječiti dijete ovakvih roditelja". Iako je otac djevojčice napravio incident na Pedijatrijskoj klinici prislonivši gasni pištolj doktoru na vrat zbog čega će biti i zakonski procesuiran, u borbi za spas svog djeteta, niko ne smije oduzeti pravo djetetu na liječenje. 

Na ovakvu izjavu Izetbegović koja je prije svega doktor koja bi trebalo da je položila Hipokratovu zakletvu izostala je bilo kakva reakcije struke, Ljekarske komore KS, organizacija za zaštitu ljudskih prava, Vlade FBiH u čijoj je ingerenciji KCUS, ali i građana. Roditelji djevojčice prepušteni su sami sebi u borbi za život svog djeteta. 

Postavlja se pitanje ko vrši nadzor nad radom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Kad je posljednji put proveden inspekcijski nadzor u sistemu kroz koji dnevno prođe oko 15.000 pacijenata i smije li to iko uraditi. Ako je i KCUS postao privatno vlasništvo određenog kruga ljudi, vrijeme je da građane neko o tome obavijesti. 
 

#BiH #SebijaIzetbegović #KCUS #NadinSmajlović