Članak

Priebe finalizira izvještaj o bh. pravosuđu nakon javne debate 'Pravo na Pravdu'

Kako saznaje Novinska agencija Patria tokom javne debate Priebe se neće obraćati niti će biti moguće postavljati mu pitanja.

SARAJEVO, (Patria) - Javna debata „Pravo na Pravdu“ koju organizira Delegacija EU u BiH, a kojoj će prisustvovati i nezavisni ekspert EU Reinhard Priebe održat će se 20. novembra u Parlamentarnoj skupštini BiH  s početkom u 9 sati. 

Kako saznaje Novinska agencija Patria tokom javne debate Priebe će se obratiti ali neće biti moguće postavljati mu pitanja. On će biti u ulozi posmatrača te će na osnovu učesnika u debati praviti potrebne teze koje će biti sastavni dio njegovog izvještaja o bh. pravosuđu.   

Kao jedan od gostiju bit će i Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, o čijoj je nerasvijetljenoj smrti i greškama pravosuđa u tom slučaju koji još uvijek traje na Kantonalnom sudu upoznat i sam Priebe. Memić već više od tri godine i devet mjeseci vodi pravnu bitku kako bi dokazao da je Tužilaštvo KS podiglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Nalazima dva vještačenja potvrđeno je da nema osnovnih parametara koji ukazuju da je uopšte došlo do saobraćajne nesreće, a naročito da su povrede na Dženanu Memiću mogle biti izazvane naletom vozila na pješaka. Vještaci su se izjasnili da sa 80% sigurnosti mogu reći da se saobraćajna nesreća nije dogodila.

U isto vrijeme Državno tužilaštvo otvorilo je istragu u slučaju Dženan Memić za organizirani kriminal kojom je obuhvaćeno više osoba. Više od 11 mjeseci od krivične prijave Tužilaštvu BiH na čijem je čelu Gordana Tadić trebalo je da otvori istragu. 

Tokom debate „Pravo na Pravdu“ razgovarat će se o izazovima i daljim koracima prema nezavisnom, nepristrasnom i odgovornom pravosudnom sistemu po mjeri svih građana BiH. Priebe je upoznat i sa slučajem ubistva Davida Dragičevića u Banja Luci u martu 2018. godine koje do danas nije rasvijetljeno. Očekuje se dolazak članova „Grupe za Davida“, ali ne i oca ubijenog mladića Davora Dragičevića koji je bio prinuđen napustiti BiH. 

„Svaki građanin ima pravo na pravosudni sistem koji garantuje da niko nije izad zakona, da svako ima pristup jednakim prilikama i mogućnost da gradi budućnost kod svoje kuće. Funkcionalno pravosuđe je također osnovni uslov za pristupanje EU, što je navedeno u Mišljenju EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU“, navode iz Delegacije EU.

Početkom aprila Evropska komisija pokrenula je inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u Bosni i Hercegovini, od agencija za provedbu zakona do sudova. Inicijativa se fokusirala na praćenje i procjenu djelotvornog provođenja reformi u oblasti vladavine prava i jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa. Inicijativu predvodi Reinhard Priebe, bivši direktor u Evropskoj komisiji i iskusni ekspert u oblasti vladavine prava, a nakon što se okonča monitoring vladavine prava u BiH on će sačiniti izvještaj koji će dati EK, vlastima u BiH i javnosti te iznijeti svoje mišljenje i preporuke u vezi vladavine prava u BiH. 

Priebe je već nekoliko puta boravio u BiH, te se susreo sa relevantnim predstavnicima vlasti i pravosudnih institucija, uključujući i agencije za provođenje zakona na državnom, entitetskom i nivou Kantona Sarajevo. Susreti su održani sa predstavnicima zemalja članica EU i međunarodne zajednice, kao i predstavnicima civilnog društva. 
Priebeov izvještaj bit će objavljen povodom održavanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u decembru 2019. godine na kojem će se o njemu i diskutovati.

#BiH #DženanMemić #ReinhardPriebe #MurizMemić #DavidDragičević