Članak

Priebe ponovo u Sarajevu: Na javnu debatu 'Pravo na Pravdu' pozvan i Muriz Memić

Priebeov izvještaj bit će objavljen povodom održavanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u decembru 2019. godine na kojem će se o njemu i diskutovati.

SARAJEVO, (Patria) – Javna debata „Pravo na Pravdu“ koju organizira Delegacija EU u BiH, a kojoj će prisustvovati i nezavisni ekspert EU Reinhard Priebe održat će se 20. novembra u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Kao gost je pozvan i Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, o čijoj je nerasvijetljenoj smrti i greškama pravosuđa u tom slučaju koji još uvijek traje na Kantonalnom sudu upoznat i sam Priebe. Kako se navodi u pozivu koji je Memić dobio, razgovarat će se o izazovima i daljim koracima prema nezavisnom, nepristrasnom i odgovornom pravosudnom sistemu po mjeri svih građana BiH. Priebe je upoznat i sa slučajem ubistva Davida Dragičevića u Banja Luci u martu 2018. godine koje do danas nije rasvijetljeno.

„Svaki građanin ima pravo na pravosudni sistem koji garantuje da niko nije izad zakona, da svako ima pristup jednakim prilikama i mogućnost da gradi budućnost kod svoje kuće. Funkcionalno pravosuđe je također osnovni uslov za pristupanje EU, što je navedeno u Mišljenju EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU“, navode iz Delegacije EU.

Početkom aprila Evropska komisija pokrenula je inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u Bosni i Hercegovini, od agencija za provedbu zakona do sudova. Inicijativa se fokusirala na praćenje i procjenu djelotvornog provođenja reformi u oblasti vladavine prava i jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa. Inicijativu predvodi Reinhard Priebe, bivši direktor u Evropskoj komisiji i iskusni ekspert u oblasti vladavine prava, a nakon što se okonča monitoring vladavine prava u BiH on će sačiniti izvještaj koji će dati EK, vlastima u BiH i javnosti te iznijeti svoje mišljenje i preporuke u vezi vladavine prava u BiH. 
Priebe je već nekoliko puta boravio u BiH, te se susreo sa relevantnim predstavnicima vlasti i pravosudnih institucija, uključujući i agencije za provođenje zakona na državnom, entitetskom i nivou Kantona Sarajevo. Susreti su održani sa predstavnicima zemalja članica EU i međunarodne zajednice, kao i predstavnicima civilnog društva. 

Priebeov izvještaj bit će objavljen povodom održavanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u decembru 2019. godine na kojem će se o njemu i diskutovati.
 

#BiH #Pravosuđe #DženanMemić #MurizMemić #ReinhardPriebe