Članak

Zamjenik lidera Laburista Tom Watson podnio ostavku, napustio i parlament

Jedan od najprominentnijih britanskih laburista Tom Watson podnio je ostavku na mjesto zamjenika lidera Laburističke stranke.

(Patria) – Jedan od najprominentnijih britanskih laburista Tom Watson podnio je ostavku na mjesto zamjenika lidera Laburističke stranke, a pored toga napustio je i mjesto člana parlamenta.

U pismu upućenom lideru Laburista Jeremyiju Corbynu, Watson je naveo 'lični, ne politički' razlog za ostavku te dodao da će nastaviti raditi na ciljevima laburista.

Watson se često sukobio sa Corbynom, čak i u pogledu stava spram Brexita.

Zbog čestog oponiranja lideru stranke, Watson nije bio omiljen u svim krugovima stranke, naročito ljevičarskim.

U odgovoru na Watsonovu ostavku, Jeremy Corbyn je naveo da je 'malo ljudi dalo Laburističkom pokretu toliko...' te da zna da je 'inspirirao hiljade članova i sindikalista sa kojima je radio, i kojima će biti vrlo žao što odlazi'.

Watson se smatra najprominentnijim centristom - članom parlamenta koji napušta stranku i parlament otkako je Corbyn 2015. godine preuzeo vođstvo.

2006. godine bio je na poziciji mlađeg ministra odbrane u vladi Tonyija Blaira, kada je bio aktivno uključen u napore da se premijer uvjeri da podnese ostavku.

U to vrijeme Watson je upozoravao na 'duhovnu krizu Laburističke stranke' te je pozivao Corbyna da 'uradi više na ujedinjenju stranke, kao i to da više težine da članovima parlamenta sa socijaldemokratskim pogledima umjesto onim sa socijalističkim'.

Postoji vjerovatnoća da će se njegov odlazak posmatrati kao finalizacija Corbynovih napora da restruktuira stranku.

Watsona će najvjerovatnije zamijeniti neka od krajnje ljevičarskih figura poput Rebecce Long-Bailey ili Angele Rayner.

 

#Svijet