Članak

Sve više oboljelih u Sarajevu: Legionarska bolest i tuberkuloza zbog konzumiranja nargile?

Kako se na Kliniku za plućne bolesti javlja sve više mladih s plućnim oboljenjima, a povećan je i broj oboljelih od tuberkuloze

(Patria) - Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrdio je da su u glavnom gradu BiH potvrđena dva slučaja oboljelih od legionarske bolesti. U slučaju infekcije i nepravovremenog djelovanja, ishod bolesti može biti fatalan, ali stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu. Ipak, broj oboljelih se povećava, a razlog bi mogao biti nargila. 

Kako se na Kliniku za plućne bolesti javlja sve više mladih s plućnim oboljenjima, a povećan je i broj oboljelih od tuberkuloze izvor s KCUS-a otkriva da se sumnja da su bolesti povezane sa konzumiranjem nargile! To je kod mladih u Sarajevu pošast doba. Bašte i nargila barovi su prepuni onih koji svakodnevno konzumiraju nargilu.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Legionele su štapićaste bakterije koje mogu preživjeti u vodi duže od godinu dana, a nargila funkcionira s vodom, te stručnjaci sumnjaju da se te opasne bakterije šire upravo konzumiranjem nargile.

Dosadašnja istraživanja pokazala su štetni utjecaj nargile po zdravlje ljudi, a najviše na pluća i mozak, pogotovo ako se uzima često ili redovno. Zdravstvene štete proizlaze iz toksičnih efekata dima tamnog duhana i karbon-monoksida, koji je prisutan kod pušenja nargile u značajno većoj količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete. Uz sve to ako se neadekvatno čisti I održava nargila opasnost se udvostručuje.

Sanitarni inspektori u Kantonu Sarajevo na to su već ranije upozoravali te Ministarstvu zdravstva nekoliko puta sugerirali da se donesu propisi za upotrebu nargile, kako bi se posebno zaštitili maloljetnici. Međutim, kako ne postoji nikakva zakonska regulativa, inspektori ne mogu izdati rješenje za otklanjanje nedostataka u ugostiteljskim objektima, ili izricati bilo kakve sankcije, te se moraju pozivati na druge postojeće zakone - one o zaštiti od zaraznih bolesti, zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, upotrebi duhanskih prerađevina...

#BiH