Članak

Macron dao rok Johnsonu za reviziju prijedloga

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je rok britanskom premijeru Borisu Johnsonu do kraja sedmice da revidira plan Brexita.

(Patria) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je rok britanskom premijeru Borisu Johnsonu do kraja sedmice da revidira plan Brexita.

Kako prijedlog koji je Johnson prošle sedmice predstavio EU, zvanični Brisel ne smatra temeljem za dogovor, Emmanuel Macron je poručio Velikoj Britaniji da napravi neophodne izmjene u skladu sa EU principima - prije samita EU planiranog za 17. oktobar.

On se pritom nije želio sresti sa premijerom, štaviše, insistirao je da se pregovori nastave putem glavnog EU pregovarača za Brexit, Michela Barniera.

Britanski prijedlog uključuje vraćanje carinske granice u Irskoj, kao i veto irske Demokratske unionističke stranke na ostanak Sjeverne Irske na jedinstvenom tržištu EU (koji bi inače spriječio granične punktove).

Macronova poruka nadovezuje se na nešto raniju izjavu holandskog premijera Marka Ruttea da EU27 neće prihvatiti bilo kakav sporazum koji stvara carinsku granicu u Irskoj.

Dominic Cummings, najviši savjetnik Borisa Johnsona komentirao je svojim kolegama torijevcima da vlada nije spremna temeljno mijenjati prijedlog.

Zvaničnici u Briselu su nazvali pregovore o izmjenama prijedloga 'farsom' obzirom da je za to preostalo samo nekoliko dana.

Istovremeno, Johnson redovito podsjeća putem Twittera i medija da 'Velika Britanija izlazi iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma'.

 

#Svijet